Česko: Nejhorší počasí v Evropě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Česko: Nejhorší počasí v Evropě!

Lijáky v posledních dnech nabírají skutečně na síle. Při bouřkách se ulicemi valí potoky vody.
Lijáky v posledních dnech nabírají skutečně na síle. Při bouřkách se ulicemi valí potoky vody.  (Aha! – Alexandr Malachovský, Dan Černovský)

Počasí v Česku je nejhorší ze všech okolních zemí! Léto připomíná apríl a líp zřejmě ani nebude...

„Je obrovská proměnlivost počasí, každý den je jiné. Čekáme, kdy se ustálí, ale v předpovědích to zatím stále vypadá na spíše typické aprílové počasí, jen s teplotami o 10 °C vyššími,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Sluníčka, tepla a koupání si letos o prázdninách moc neužijeme. Až do počátku srpna má být přes den průměrných 23 °C a hodně pršet...

„První víkend v červenci byl s průměrnými teplotami 14 °C vůbec nejchladnější v Evropě. Počasí je nejvíce proměnlivé z celé Evropy. Typické léto mají ve Skandinávii, Velké Británii, Moskvě... Jen my stále čekáme,“ uvádí Honsová.

Důvodem je podle ní neustálé střídání front – teplé a studené, které mnohdy nad naším územím nepobudou ani 24 hodin. V Česku je tak buď kosa a prší, a když se už konečně udělá teplo a svítí sluníčko, je nepříjemné dusno. Mohou za to právě prudké změny. Nejdříve sprchne, pak se na den udělá vedro a voda se mění v páru.

„Při teplotě 30 °C a relativní vlhkosti 40 % je již dusný den. Pocitová teplota zároveň stoupá o 2 °C. Máme pocit, že je 32 °C, i když teploměr ukazuje méně,“ popisuje Honsová.

Výhled na další prázdninové dny také není nikterak růžový. Český hydrometeorologický ústav nejenže varuje před bouřkami, přívalovými dešti a krupobitím, které by nás měly opět zasáhnout ve středu večer a ve čtvrtek, ale ani počasí do 10. srpna nevypadá slibně. Teplotně má být podprůměrně, pršet má naopak víc než obvykle.

Pokud si chcete užít opravdové léto, nezbývá než vyrazit do Řecka, kontinentálního Španělska či na Kanáry. „Tam je počasí stálé. Ještě lze doporučit Egypt, tam se ale nyní pohybují teploty nad 41 °C, a to je myslím pro našince opravdu hodně,“ dodává Honsová.

Chytají kroupy do sítí

Bouřky a krupobití dělají v letní sezoně starost hlavně ovocnářům. V jedné z nejvýznamnějších zemědělských oblastí v Klopině a Úsově na Šumpersku problém řeší každoroční instalací neuvěřitelných 60 hektarů sítí, které mají dozrávající úrodu před rozmary přírody ochránit.

„Dřív jsme se s kroupami setkali tak jednou za pět let. Dnes vám mohou kroupy zničit ovoce několikrát za rok. Teď nám pomáhají sítě, které se instalují vždy po opylení stromů hmyzem,“ vysvětlil ředitel ovocnářství Úsovsko Dušan Sedláček.

Sítě se sundávají až těsně před sklizní a někdy se z obav před ničivými kroupami sklízí i pod nimi. Převratná novinka k nám přišla z Rakouska a Itálie.



Autor:  wer,lt

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.