Nejlepší parašutisté světa: Chlapi, padáme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejlepší parašutisté světa: Chlapi, padáme!

Na tomto snímku jde o tzv. Track Dive: parašutisté letí pod úhlem 45 stupňů, takže klesají rychlostí 270 km/h a zároveň sviští vpřed skoro 100 km/h! Vedoucí je většinou na zádech a ostatní letí ve formacích za ním.
Na tomto snímku jde o tzv. Track Dive: parašutisté letí pod úhlem 45 stupňů, takže klesají rychlostí 270 km/h a zároveň sviští vpřed skoro 100 km/h! Vedoucí je většinou na zádech a ostatní letí ve formacích za ním. (Foto pro Aha! – Petr Podroužek, United Parachute Technologies)

Kdo by neznal film Zóna úniku, v němž Wesley Snipes coby odvážný šerif Pete Nessip nahání v oblacích nebezpečné teroristy?

Akční scény z toho hollywoodského trháku jsou však slabým odvarem proti tomu, co se odehrává nyní v Prostějově! Lépe řečeno nad ním. Sotva uvěřitelné vzdušné kousky tam předvádějí čtyři stovky nejlepších světových parašutistů! Ojedinělý festival vyznavačů volného létání nad Hanou potrvá až do soboty...

Jednou za čas si nejlepší světoví parašutisté domluví rendezvouz, na kterém se potom chlubí, co kdo umí a co nového se naučil. A letos si elita zvolila letiště v Prostějově!

„To není náhoda, Prostějov je častým dějištěm vrcholných parašutistických akcí,“ vysvětluje Martin Dlouhý z pořadatelské společnosti JumpTandem. Sjeli se zejména vyznavači jedné z nejnáročnějších parašutistických disciplín, tzv. Free Flyingu, tedy volného létání. Při něm se létá z výšky čtyř kilometrů střemhlav rychlostí až 330 km/h, a ještě se ve vzduchu tvoří formace!

„To mohou opravdu jen ti nejlepší. Při opuštění polohy ihned zpomalíte na pouhých 180 až 200 km/h a další vás stokilometrovou rychlostí smete!“ tvrdí organizátor Dlouhý. „U nás se formace skáče o dvou třech lidech, tady jich bylo ve vzduchu přibližně patnáct, což už je nářez. A to máme ještě naplánovaný seskok v padesáti lidech. Musí nám ale přát počasí,“ dodává.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.