Aviatická pouť v Pardubicích: Báječní muži na létajících strojích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Aviatická pouť v Pardubicích: Báječní muži na létajících strojích!

Fokker Dr. I a Sopwith 11 Strutter. Historický dvouplošník Sopwith (vpravo) předvedl souboj s replikou letounu Fokker.
Fokker Dr. I a Sopwith 11 Strutter. Historický dvouplošník Sopwith (vpravo) předvedl souboj s replikou letounu Fokker. (ČTK – Alexandra Mlejnková)

Neohrožení dobyvatelé vzdušného prostoru, kteří se nerozpakují vydat se do oblak na strojích z »pravěku« světového letectví, se nikdy neomrzí.

Však se také o víkendu na letišti v Pardubicích na 21. ročníku Aviatické pouti sešlo přes 40 tisíc návštěvníků, kteří se zatajeným dechem upírali zraky na až kýčovitě modré nebe.

Probíhalo na něm totiž velkolepé vzdušné divadlo 75 pečlivě piplaných strojů, z nichž některé jsou posledními funkčními exempláři na světě!

Vzduchem poletovaly jak repliky dědečků – Wright Flyeru z roku 1903 nebo Kašparova Blériotu –, tak supermoderní vojenské stíhačky Jas 39 Gripen.

Nejvzácnější kousek

Největší raritou Aviatické pouti byl legendární stíhací stroj Curtiss Hawk 75 v barvách francouzského letectva. Je to totiž jediný funkční exemplář svého druhu na světě! Číslice 8 na levé straně ocasu připomíná památku osmi československých pilotů, kteří se na těchto strojích v roce 1940 zúčastnili bitvy o Francii.

Curtiss Hawk 75 pochází ze sbírky The Fighter Collection (TFC). Do Francie byl dodán v dubnu 1939 a účastnil se jak bitvy o Francii, tak později vzdušných operací v Tunisku a Maroku. Zrestaurován byl teprve v roce 2005.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.