Unikátní operace na Bulovce: Odsáli tuk a z něj... Vytvořili nový prs! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Unikátní operace na Bulovce: Odsáli tuk a z něj... Vytvořili nový prs!

Lékaři odebírají z boků pacientky tuk, který se později použije jako výplň rekonstruovaného ňadra.
Lékaři odebírají z boků pacientky tuk, který se později použije jako výplň rekonstruovaného ňadra. (Aha! – Alexandr Malachovský, FN Bulovka)

Na klinice plastické chirurgie v Praze na Bulovce proběhla včera poprvé v Česku unikátní operace. Chirurg Ondřej Měšťák (29) se svým týmem zrekonstruoval prs ženě, která o něj přišla kvůli rakovině. Při neobvyklém zákroku byl použit vlastní tuk pacientky obohacený o kmenové buňky.

Ženy, které se vyléčí z rakoviny, jsou pochopitelně šťastné, že zákeřnou chorobu přežily. Ztráta prsu je pro ně ale velmi psychicky náročná a doufají v pomoc plastické chirurgie. Ta však není vždy možná, neboť oslabené tělo může implantát odmítnout.

„Organismus, který prodělal ozáření, nemusí cizí těleso přijmout. Kolem implantátu se může vytvořit zapouzdření i obtížně řešitelná infekce,“ vysvětluje chirurg Ondřej Měšťák.

Novou naději ale nabízí takzvaný »fatgrafting« neboli přenos vlastní tukové tkáně. Včera zákrok poprvé v Česku provedli pacientce v Praze. „Odebrali jsme tukovou tkáň z boků, podobně jako u standardní liposukce. Část tuku se pak vyčistí a aplikuje přímo do prsu.

Další část se ve speciálním přístroji zpracuje a odstředí tak, abychom získali kmenové buňky,“ popisuje Měšťák. Kmenové buňky jsou pro tuto operaci klíčové. Díky nim totiž tělo přijme většinu tuku, který chirurg do rekonstruovaného prsu vpraví. Bez nich by se velká část bez efektu vstřebala.

Operace původně měla trvat čtyři hodiny, nakonec ji ale tým chirurgů zvládl za tři. „Výsledek pochopitelně nelze hodnotit ihned po operaci, musíme počkat zhruba tři měsíce. Myslím ale, že se to povedlo velmi dobře,“ říká optimisticky Ondřej Měšťák, který jde ve stopách svého otce, proslulého plastického chirurga Jana Měšťáka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.