Usáma bin Ládin: Dostal kulku rovnou do hlavy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Usáma bin Ládin: Dostal kulku rovnou do hlavy!

Jedna z posledních fotografií bin Ládina.
Jedna z posledních fotografií bin Ládina. (ČTK/AP, EPA, ara)

Usáma bin Ládin (†54), terorista zodpovědný mimo jiné za útoky na newyorská »Dvojčata« před necelými deseti lety, byl v neděli zastřelen americkými jednotkami v pákistánském městě Abbottábad. Oznámil to včera americký prezident Barack Obama (49). Teroristé teď hrozí odvetou!

CO ŘEKL OBAMA

„Mohu americké i světové veřejnosti potvrdit, že Spojené státy splnily operaci, která vyústila ve smrt Usámy bin Ládina, vůdce AlKáidy a teroristy, který je zodpovědný za vraždy tisíců nevinných mužů, žen a dětí,“ řekl prezident.

Záhy se v centrech amerických měst včetně Washingtonu a New Yorku začaly rojit tisícové davy lidí, kteří s vlajkami oslavovali smrt nepřítele číslo jedna. V roce 2001 zemřelo v USA při teroristických útocích téměř 3000 lidí a celý svět si nepřál nic jiného než odvetu.

JAK BIN LÁDINA NAŠLI

Bin Ládin byl vystopován v Abbottábadu, palestinském letovisku, kde pobýval v obřím domě. Dům neměl telefonické ani internetové připojení. Terorista s okolím komunikoval díky kurýrovi, který s ním žil. Právě kurýra identifikovali teroristé zadržení v souvislosti s útoky 11. září jako jednoho z bin Ládinových nejbližších lidí.

Pak se začaly rojit další důkazy – třeba, že s bin Ládinem v luxusním komplexu za 16 milionů korun žije ještě jeho syn a nejmladší manželka.

„Vše, co jsme viděli – extrémně propracované zabezpečení, chování lidí a jejich minulost, místo, kde se nacházel komplex – zapadalo do naší představy o bin Ladinově úkrytu,“ prozradil nejmenovaný představitel americké vlády. Na konci dubna tak dal prezident Obama povel k akci.

PRŮBĚH AKCE

Pomocí čtyř helikoptér nakonec speciální komando bin Ládinovo sídlo »dobylo« a teroristu zastřelilo, a to za pouhých čtyřicet minut. Splnili tak zadání – mělo jej zatknout, nebo zabít. Neobešlo se to ale bez komplikací.

Strážci totiž jednu helikoptéru sestřelili a konečný boj pak s americkými vojáky svedl bin Ládin, tři muži (mezi nimi byl pravděpodobně jeho syn) a nejmladší manželka. Tu měl bin Ládin během přestřelky použít jako živý štít. „Choval se jako zbabělec,“ řekl John Brennan, poradce Obamy pro boj s terorismem. Nikdo z nich nepřežil, bin Ládina zabila střela do hlavy.

KDE HO POHŘBILI

Aby se hrob bin Ládina nestal poutním místem teroristů, pohřbila americká armáda teroristu do Arabského moře, údajně aby dodržela islámskou zvyklost mrtvého pohřbít co nejdříve. „Bereme to vážně a bude s ním naloženo správným způsobem,“ řekl zdroj z americké armády. Pohřbu předcházela identifikace těla, která potvrdila, že se skutečně jedná o obávaného teroristu.

CO BUDE DÁL

Experti zatím nepředpokládají, že by v hledáčku teroristů byla Česká republika. USA ale nyní trnou kvůli nebezpečí odvety v podobě teroristického útoku. „Usáma byl možná zabit, ale jeho poselství svaté války nezemře nikdy. Bratři a sestry, vyčkejte. Jeho smrt může být skryté požehnání,“ píší islámští radikálové na svých internetových stránkách.

Ani bývalý šéf české rozvědky Karel Randák nevylučuje sérii incidentů. „Otázkou ale je, zda mají připravený skutečně velký teroristický útok, nebo takové ty klasické věci, že vjedou někam na tržiště s bombou,“ poznamenal.

Server WikiLeaks už dříve informoval, že islámští radikálové ukryli někde v Evropě jadernou bombu, kterou chtějí aktivovat, staneli se něco bin Ládinovi.

Al-Káida bez šéfa dlouho nezůstane. Předpokládá se, že na bin Ládinův trůn dosedne jeho mentor a hlavní ideolog skupiny, egyptský lékař Ajmán Zavahrí. Ten se nejspíše ukrývá v horách na hranicích Afghánistánu a Pákistánu, USA za jeho dopadení vypsaly odměnu 25 milionů dolarů (400 milionů korun).

Usáma bin Ládin (1957 – 2011)

Narodil se v roce 1957 do bohaté rodiny v Saúdské Arábii, jeho otec byl stavitel mešit.

Po smrti otce vystudoval management a ekonomiku a podnikal.

V 80. letech organizoval arabské dobrovolníky v Afghánistánu pro boj se Sověty.

Roku 1988 založil AlKáidu (v překladu Základna) a investoval peníze do zbraní, techniky, zakládal po celém světě výcvikové tábory.

V souvislosti s terorismem mu byl zakázán pobyt v Saúdské Arábii a rodina ho vydědila, pak nějakou dobu žil v afghánských horách, kde byl pod ochranou hnutí Taliban.

Roku 1998 byl na něho vydán Spojenými státy mezinárodní zatykač s odměnou 5 milionů dolarů (80 milionů korun).

Vláda George Bushe obvinila bin Ládina z organizace útoků 11. září 2001 na World Trade Center v New Yorku a Pentagon ve Virginii, které si vyžádaly téměř tři tisíce obětí. Odměna za dopadení teroristy ze zvýšila na 27 milionů dolarů (432 milionů korun).

V roce 2010 se vynořila zpráva o tom, že se bin Ládin skrývá v Pákistánu a střeží ho místní lidé i agenti.

V pondělí 2. května 2011 našeho času byl dopaden a zabit při akci speciálního amerického komanda v Abbotábádu poblíž pákistánské metropole Islámabádu.

Podle dostupných informací po bin Ládinovi zůstalo 4 až 5 manželek (jedna z nich údajně zahynula s ním) a na 20 dětí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.