Co s přebytky velikonočních vajíček?: Snězte je! Nejpozději dnes!
Barevná vajíčka z koledy ještě dnes oloupejte a snězte! Ale jen ta, která byla v lednici. Ta, která jste si nechali vystavená na stole, tam ještě pár dní můžete nechat. Potom je ale vyhoďte!
Snad většina rodin v Česku včera povečeřela hit povelikonoční kuchyně – vajíčkovou pomazánku. Bez obav si ji můžete dát podle odborníků ještě dnes, déle bychom ale vařená vejce skladovat neměli.
„Jeli vejce dostatečně provařeno a je skladováno při 5 až 10 °C, je bez problémů použitelné deset dní,“ uvádí Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy. Zároveň ale dodává, že musíme mít o správném skladování jistotu.
„Skořápka je částečně prostupná pro nežádoucí mikroorganismy, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu trvanlivosti,“ doporučuje Duben.
Odbornice na výživu, nutriční terapeutka Jaroslava Komárková radí vajíčka zpracovat nejpozději dnes. „Čtyři dny od uvaření vidím jako nejzazší dobu. Většinou nevíte, zda byla vejce před vykoledováním skladována v lednici,“ říká Komárková.
Velikonoční vajíčka
➤ Vejce uvařená natvrdo se musejí skladovat v lednici, nenechávejte je na »výstavce«.
➤ Pomazánku z nich udělejte v prvních dnech po koledě, v dalších dnech je raději tepelně opracujte – přidejte např. do omáčky.
➤ Vajíčko může nahradit maso či uzeninu, bílkoviny z vaječného bílku jsou pro člověka mnohem lépe využitelné.
➤ Máte rádi zapečené brambory? Zkuste je připravit s vařenými vejci a zeleninou. Po zapečení je můžete zamrazit a máte v záloze rychlou večeři.