Není vejce jako vejce: Bílých je méně!
Velikonoce jsou za dveřmi a vy se konečně chystáte na nákup vajíček, která budete spolu se svými dětmi zdobit pro koledníky nebo jen tak pro radost. Nejlépe se maluje na bílá vajíčka. Jenže! Ta jsou skoro podpultovým zbožím. Prozradíme vám, proč tomu tak je...
Bílé vajíčko
Snášejí ho bílá plemena slepic s velmi světlými laloky.
Jsou sice velmi krásná a jako stvořená k velikonočnímu zdobení, jsou ale bohužel i velmi křehká a hůře se vyfukují.
Bílých slepic se chová výrazně méně, proto běloučkých vajec není tolik jako hnědých.
Barva skořápky také slábne s věkem slepičky.
Hnědé vajíčko
Snášejí ho tmavé slepice s červenými až červenohnědými laloky.
Hnědé slepice jsou odolnější než jejich bílé kolegyně, snášejí více vajec a chovatelé si je pořizují mnohem častěji. To je důvod, proč v obchodech vidíte hlavně hnědá vejce.
Tmavá vejce mají pevnější skořápku, a proto jsou kvalitnější a odolná proti naprasknutí.
Chytré rady: Velikonoce bez bolestí!
Volské oko, majonézu, sníh či vejce na hniličku si dělejte jen ze zaručeně čerstvých vajec, o kterých víte, odkud pocházejí.
K barvení velikonočních vajec používejte jen barviva určená pro potraviny, pak se nemusíte bát, když barva pronikne až k bílku.
Za čerstvá se považují vejce prvních devět dnů po snášce. Ta není obvykle na obale uvedena, ale musíte si ji spočítat: od data trvanlivosti odečtete 28 dní. Od desátého dne vejce používejte k vaření a pečení.
Můžete si udělat i jednoduchý test. Zaklepte jimi u ucha – šplouchání značí oddělení žloutků, což znamená, že vejce není čerstvé. Čerstvá vejce také po ponoření do vody klesají ke dnu, stará se vznášejí.
Zelená barva vařeného žloutku nevadí, je to jen estetická vada způsobená reakcí sirných sloučenin se železem při delším vaření.