Francouzský Spiderman Alain Robert (48): Vylezl až do nebe Šplhal 828 m! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Francouzský Spiderman Alain Robert (48): Vylezl až do nebe Šplhal 828 m!

Věren přezdívce Spiderman se na vrcholek věže vydrápal za šest hodin holýma rukama...
Věren přezdívce Spiderman se na vrcholek věže vydrápal za šest hodin holýma rukama... (EPA)

Jmenuje se sice Alain Robert (48), ale nikdo mu neřekne jinak než Spiderman.

Na kontě má řadu odvážných kousků, zlezl už 120 známých budov světa, včetně newyorského Empire State Building i dříve nejvyšší věže světa Taipei 101 na Tchajwanu. Když byla v roce 2010 ve Spojených arabských emirátech dostavěna Burdž Chalífa, s 828 metry a 160 obytnými patry současná nejvyšší budova světa, byla jen otázka času, kdy se s ní Alain přijede poměřit.

K odvážnému pokusu se odhodlal v pondělí, a dokonce i on se musel před její monumentální výškou sklonit. Arabští šejci mu totiž nedovolili lézt bez jištění, a tak si musel opatřit lano a postroj. Dle svého zvyku lano ale téměř nepoužíval a po konstrukci ze skla a kovu se doslova vydrápal holýma rukama. Nad jeho odvahou se tajil dech tisícovce přihlížejících diváků.

Výstup mu zabral šest a čtvrt hodiny, takže jej zakončil až po půlnoci. „Šlo to dobře, počítal jsem, že by to mohlo trvat i devět hodin. Je to velká chvíle mého života,“ hlesl šťastně. „Patnáct metrů pod vrcholem jsem měl už šílené křeče, ale musel jsem to dokončit. A propos – seshora je fakt parádní výhled!“ dodal.

Nebojsa Alain Robert před věží Burdž Chalífa, kterou v pondělí zlezl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.