Matýsek (4): Lékaři už ho odepsali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Matýsek (4): Lékaři už ho odepsali!

Maminka musí s Matýskem denně rehabilitovat.
Maminka musí s Matýskem denně rehabilitovat. (Pro Aha! – Petr Podroužek, www.promateje.cz)

Matýsek (4) je po »banální« operaci mandlí už 10 měsíců v kómatu.

Naprosté fyzické  vyčerpání, bezmoc, ale i střípky naděje. Takové pocity už deset měsíců vyplňují život rodiny Kociánových.

Loni se jejich zdravý syn Matýsek (4) podrobil v brněnské fakultní nemocnici banální operaci krčních mandlí a od té doby je v kómatu (deník Aha! informoval). Aby toho nebylo málo, rodiče teď trápí podezření, že lékaři ze stejné nemocnice už jejich dítě nechtějí léčit všemi dostupnými metodami!

Čtyřiadvacetihodinová péče o chlapce je vyčerpávající. Složitá je s ním i manipulace, protože mu dočasně byly odoperovány boční lebeční kosti, aby otékající mozek netlačil na životně důležitá centra.

Teď mají Kociánovi další velkou starost. Musejí vést boj s nemocnicí, kde jejich syna operovali a kde o něj nyní mají co nejlépe pečovat. „Podle materiálů, které mám k dispozici, lékařská komise rozhodla, že Matěj už nebude nadále léčen všemi dostupnými prostředky. My jsme navíc o existenci této komise vůbec nevěděli, natož že udělala nějaký závěr,“ zlobí se otec Vítek Kocián.

Právě rozhodnutí komise přičítá fakt, že Matěj nedostal včas léčbu botulotoxinem, kterou měl navrženu už loni v srpnu. „V důsledku toho u něj došlo ke ztuhlosti spodní části těla a tím k vyskočení kyčlí, záchvatům a obrovským bolestem. To mi potvrdil i nezávislý neurolog. Poté, co jsme si léčbu v lednu vynutili, Matýskovy potíže zcela zmizely,“ vysvětlil pan Kocián, který si myslí, že lékaři už jeho syna odepsali.

Když se deník Aha! obrátil na nemocnici, vysvětlení se nedočkal. „Vzhledem k probíhajícímu šetření orgánů činných v trestním řízení nemohu podávat žádné informace,“ odpověděla pouze mluvčí Anna Mrázová.

Manželé Kociánovi jsou ale rozhodnuti se o svého syna skutečně rvát. „S nepřízní osudu i se systémem našeho zdravotnictví bojujeme. Ztratili jsme soukromí. Ztratili jsme iluze. Ale neztratili jsme Matýska,“ dodal pan Kocián.

Pomozte chlapci

Matýskovi můžete pomoci zasláním dárcovské SMS ve tvaru: DMS MATEJ na číslo 87 777. Z každé vaší SMS Matěj obdrží 27 korun. Letos v srpnu také vznikla pro Matýska sbírka nazvaná Konto Matěj. Přispět můžete i na účet 123 123 / 0100.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.