Na hřebenech se ztratil turista! Přežil noc v horách! Bylo - 1,5 °C... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Na hřebenech se ztratil turista! Přežil noc v horách! Bylo - 1,5 °C...

Horolezec Jaroslav Soukup (52).
Horolezec Jaroslav Soukup (52).

Drama jako z hororu si prožil horolezec Jaroslav Soukup (52), který se ztratil v noci na neděli v horách v prostoru Vysokého kola u Labské boudy. Muž telefonoval záchranářům o pomoc a ti okamžitě zahájili rozsáhlou pátrací akci.

Od sobotní desáté hodiny večerní po muži pátralo 45 profesionálních i dobrovolných členů horské služby. „Do Krkonoš musel přiletět i vrtulník Policie ČR s termovizí. Vyžádali jsme si také asistenci skupiny policistů s přístrojem, který umožňuje vysledování osoby podle signálu jeho mobilního telefonu,“ uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Podle něj se ztracený muž chvílemi snažil se záchranáři telefonicky hovořit, ovšem zmateně a nebyl schopen určit, kde se nachází. Od chvíle, kdy sešel z cesty, se totiž v těžko prostupném terénu pohyboval jak nad hranicí lesa, tak i v lesním porostu.

Problémem pro záchranáře bylo také to, že muž se neustále přemisťoval. Měl asi panickou hrůzu, že by mohl umrznout. Popsal sice záchranářům, kde asi je, ale když tam dorazili, muž tam už nebyl.

Záchranáři na místě pátrali na lyžích, na sněžných skútrech či v terénních autech a na čtyřkolkách. V nočních hodinách však panovalo na hřebenech hor velmi nepříznivé počasí, vál silný vítr a byla silně snížená viditelnost. Vzhledem k tomu požádala horská služba pracovníky skiareálu ve Špindlerově Mlýně, aby hřebenové cesty projeli těžkou technikou.

„Pátrací akce skončila v neděli kolem 7.45, kdy jsme turistu nalezli v oblasti Labské rokle. Byl silně podchlazený a vysílený. Vrtulníkem jsme ho transportovali k dalšímu ošetření,“ dodal Klepš.

Hledat ztraceného muže se vydalo 45 záchranářů.

Muže našli záchranáři podchlazeného, ale živého. Přežil v horách mrazivou noc.

Horská služba odvedla dobrou práci.

Opět zaúřaduje mráz!

Blíží se ochlazení, meteorologové varují před tvorbou náledí. Kvůli ostrému věru a sněžení se navíc budou v celé zemi tvořit sněhové jazyky a závěje. Teploty by měly na začátku týdne klesnout k 5 °C, na horách až 12 °C.

V noci na dnešek napadlo až pět centimetrů sněhu, na horách pět až dvacet centimetrů. Řidiči by měli omezit jízdy nebo být alespoň velmi obezřetní. Kolem tlakové níže se středem nad Polskem do České republiky začíná proudit studený vzduch od severu.

V důsledku ochlazování se bude na většině území tvořit náledí. Také kvůli nárazovému větru a sněžení se budou místy tvořit sněhové jazyky, na horách i sněhové závěje, a to až do středy.

Repro TV Nova

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.