Vánoční stromky - Jak si vybrat ten pravý? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vánoční stromky - Jak si vybrat ten pravý?

Stromky jsou rozdělené podle kvality a barevně označeny.
Stromky jsou rozdělené podle kvality a barevně označeny. (Aha! – Petr Novotný, ČTK)

Prodej vánočních stromků je již v plném proudu. Jak si ale vybrat takový, který nám bude doma dělat parádu až do Tří králů? Aha! přináší šikovné triky, jak stromeček vybrat a zaplatit za něj co nejméně. Letos totiž obchodníci zavedli ve stáncích na ulici nový způsob prodeje. Již se neměří výška, ale cena se odvíjí podle kvality.

Stromečky v prodejních stáncích na ulici najdete letos označené různobarevnými štítky. Je jimi odlišena krása – kvalita stromku. Standardní smrk ztepilý v akci můžete koupit za 249 Kč/kus, ale výběrovou jakost pořídíte za 389 Kč/kus. Kavkazkou jedličku ve standardu můžete koupit za 499 Kč/kus, v exklusivní kvalitě prémium za ní již dáte 1599 Kč. A nezáleží na výšce.

Nezapomeňte ovšem na to, že o smrček, borovičku či jedličku musíte pečovat i doma. Stromek postupně zvykejte na teplé místnosti. Nejprve ho uložte do chodby nebo do garáže, kde je chladněji, ale nemrzne tam. Než jej dáte do vody, seřízněte kmínek asi o 2 cm. Odstraníte tak smůlu, která by bránila nasávání vláhy. V žádném případě ale neosekávejte kmínek do špičky. V kůře je jemné pletivo, které stromek zásobuje vláhou. Denně může »vypít« až půl litru vody. V bytě pak jehličí pravidelně roste vodou z rozprašovače.

Pět nejužitečnějších rad
  1. Nekupujte si stromek zabalený v igelitu. Při převozu se nejspíš zapařil a začne dříve opadávat.
  2. Stejně tak se vyhněte stromkům dopředu zabaleným do síťoviny. U nich zase nemůžete zkontrolovat, zda nemají polámané větve.
  3. Vyhněte se stromkům prodávaným ve vytopených halách. Takový stromek rychle opadá.
  4. Nakupujte zásadně za denního světla. Při umělém osvětlení vám může uniknout zažloutlé či zahnědlé jehličí, které značí špatné skladování.
  5. Podívejte se, zda stromek »neroní« po délce kmínku příliš mnoho smůly. Takový jehličnan je poraněný a bude rychleji schnout.
Výhodné jsou akce obchodních řetězců
Ikea
  • Pokud si v Ikea koupíte vánoční jedličku za 499 Kč a v období mezi 7. a 28. lednem 2011 ji přivezete spolu s účtenkou zpět, získáte 400 Kč na kartě Ikea jako slevu na další nákup.
Tesco
  • Do 24. prosince probíhá v obchodech Tesco speciální vánoční akce, při které si mohou zákazníci koupit veškeré umělé stromky s 30% slevou.
  • Po celou dobu vánočního prodeje živých stromků si mohou zákazníci pořídit malou jedli za 499 Kč a smrk ztepilý za 249 Kč.
OBI
  • Až do 14. prosince prodává OBI vánoční stromky v kontejnerech. Smrk omorika 80 až 120 cm koupíte za 199 Kč. Za stejnou cenu pořídíte i smrk pichlavý o výšce 60 až 100 cm.
Bauhaus
  • Koupíte-li si stromek do 12. prosince, získáte 50korunovou poukázku na jiný nákup. Od 15. do 24. prosince při nákupu nad 800 Kč (včetně stromků) získáte slevu 100 Kč na vánočního kapra. Vrátíteli stromek po svátcích zpět do Bauhausu, získáte poukázku na 50 Kč.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.