Ministerstvo dopravy chystá nový zákon: Koupit »čórku« bude těžší! Ovšem může zdražit prohlídka STK... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Ministerstvo dopravy chystá nový zákon: Koupit »čórku« bude těžší! Ovšem může zdražit prohlídka STK...

Fotografie
Fotografie (internal)

Bič na prodejce kradených aut, sestavených z odcizených dílů nebo s přetočeným tachometrem, chystá ministerstvo dopravy v novele zákona o provozu na pozemních komunikacích. Kontroly, zda není auto kradené, by měly provádět vybrané stanice technické kontroly (STK). Zda se to řidičům prodraží, zatím jisté není.

Koupit nevědomky u prodejce kradené auto je dosud velmi snadné. Řada autobazarů totiž vůbec nezkoumá, odkud auto pochází. O to větší překvapení na kupce čeká, když ho v takovém voze chytí policie. Auto mu nemilosrdně zabaví a motoristovi tak mnohdy zůstanou jen oči pro pláč.

Peníze totiž, když už nějaké dostane, musí vymáhat od toho, kdo mu auto prodal. Teď tomu chce ministerstvo dopravy udělat přítrž.

„Za Evropskou unií v této legislativě trochu pokulháváme, proto dojde ke zpřísnění pravidel pro koupi, prodej a přihlášení auta,“ řekl Aha! mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

„Zatím kontrolor STK mohl kontrolovat jen výrobní kód (tzv. VIN kód – pozn.), pro další kontrolu neměl oporu v zákoně. To se změní,“ uvedl.

Co všechno budou pracovníci STK kontrolovat a o kolik korun prohlídka zdraží, zatím není jisté. „Rozhodně ale nechceme jít slovenskou cestou, kdy kontrolu provádějí soukromé firmy a jedna prohlídka tak stojí tři až pět tisíc korun,“ dodal Ptačinský s tím, že ministerstvo chce zabránit i přetáčení tachometrů tím, že při prodejích bude stav kilometrů zapsán ve velkém technickém průkazu.

Jak nekoupit kradenou ojetinu?

  • Ojetinu je nejlépe koupit u prodejce, který auto prodal, když bylo nové a poté jej i opravoval a servisoval.
  • Informujte se a přesvědčte, že prodejce prověřuje „rodokmen“ vozu.
  • Chtějte vždy k autu originální doklady i klíče. Duplikáty zavání „černotou“
  • Podívejte se, zda nejsou vybroušena nebo přeražena výrobní čísla důležitých částí, především pak výrobní číslo vozu.
  • Pokud autům nerozumíte, je dobré si vzít k ruce někoho, kdo tomu rozumí a můžete mu věřit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.