Požár na Florenci má devátou oběť | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Požár na Florenci má devátou oběť

Požár na Florenci už má devět obětí.
Požár na Florenci už má devět obětí. (ČTK)

AKTUALIZOVÁNO Původní počet osmi obětí uhořelých při nočním požáru drážní budovy v těsném sousedství pražského autobusového nádraží na Florenci vzrostl na devět osob. Jde o jeden ze dvou nejtragičtějších požárů v Česku za posledních 20 let.

Policie odpoledne našla devátou oběť nočního požáru drážní budovy u pražského autobusového nádraží na Florenci. ČTK o tom informovala pražská policejní mluvčí Ivana Ježková. Jde tak o nejtragičtější požár od roku 1984.

Proč začalo hořet, zatím není jasné, není známá ani totožnost mrtvých. V objektu často přespávali bezdomovci. Oheň byl nahlášen v 00:35. Hasiči dorazili na místo po šesti minutách, rozlehlý dvoupodlažní objekt byl v tu dobu zcela pohlcen plameny. Osm obětí si v minulosti vyžádal i požár pražského hotelu Olympik před patnácti lety.


Z hořícího objektu se hasičům a policistům podařilo zachránit dva lidi, kteří jim řekli, že v budově jsou další osoby. Kvůli rozsahu požáru a stavu budovy ale hasiči nemohli dovnitř a likvidovali požár zvenku. „Hrozilo zřícení stropní konstrukce, což se také v 01:37 hodin stalo," sdělila mluvčí hasičů Pavlína Adamcová. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu krátce po druhé hodině ranní a postupně hasiči na spáleništi nacházeli těla mrtvých.


„Ve 03:39 hodin byla nalezena poslední oběť tohoto velkého požáru," doplnila Adamcová. Podle pracovníka ostrahy jsou mrtví zřejmě bezdomovci, kteří v opuštěné budově přespávali. Dva zachráněné hasiči předali zdravotní záchranné službě, uvedli na místě velitel zásahu a policejní mluvčí Tomáš Hulan. Podle Adamcové se nadýchali kouře.


„V okolí naši chemici měří emise a můžu říct, že lidé se nemusí bát. Pražanům žádné nebezpečí nehrozí," uvedla Adamcová. Hasiči však podle ní museli zasahovat v dýchacích přístrojích. Kvůli nedostatku vody ji museli kyvadlově svážet, dodala mluvčí.

Na přilehlou novou budovu autobusového nádraží se oheň nerozšířil. Provozu samotného autobusového nádraží se požár zřejmě nedotkne. Odbavují se všechny plánované spoje, řekl ČTK před 08:00 pracovník provozu autobusové dopravy.


Shořelá budova dříve patřila Českým drahám. „Je to objekt, který byl už neobydlený, opuštěný, takže se předpokládá, že škoda bude nulová," řekla Adamcová. Jediná škoda, o které ví, je zhruba 20.000 korun na ohořelých stromech v okolí.


Pracovník ostrahy ČTK řekl, že půl hodiny po půlnoci slyšel volání o pomoc. Zavolal hasiče a informoval procházející policejní hlídku. „Během několika minut byla celá budova v plamenech," dodal. Objekt byl podle něho odpojen od dodávky elektrického proudu, bezdomovci si v něm svítili svíčkami.


Na místě požáru zasahovalo 23 jednotek, z toho devět profesionálních, deset dobrovolných a také hasiči Českých drah, pražského metra a letiště. Po 04:00 většina hasičských aut z místa odjela, záchranáři ale i nadále procházeli kouřící budovu a dohašovali ji. Místo ale již předali policejním vyšetřovatelům.

„Při likvidaci požáru nedošlo k žádným dalším zraněním," uvedla Adamcová. Hasiči v době zásahu také povolali na své stanice 13 jednotek dobrovolných hasičů, aby byla v hlavním městě zajištěna bezpečnost.

Při požáru pražského hotelu Olympik 26. května 1995 zahynulo osm hostů, tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec. Zraněno bylo 34 lidí. Požár vznikl v provozní místnosti v 11. patře vznícením textilií odložených na chladničce.

Nejtragičtějším požárem v historii Československa i České republiky zůstává tragédie z 1. listopadu 1984 v ústavu sociální péče v Měděnci na Chomutovsku. Tehdy zahynulo 26 mladých žen, vesměs bezmocných mentálně postižených klientek zařízení.

Ohnivé peklo na Florenci


(iec, ČTK)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.