Desáté výročí úmrtí legendárního herce Jiřího Sováka: Urnu schovali do sochy! Špatně vydědil syna. A začaly problémy... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Desáté výročí úmrtí legendárního herce Jiřího Sováka: Urnu schovali do sochy! Špatně vydědil syna. A začaly problémy...

Paní Sováková s bustou, ve které jsou uloženy ostatky jejího muže.
Paní Sováková s bustou, ve které jsou uloženy ostatky jejího muže. (Aha! - Alexandr Malachovský)

Dnes uplynulo deset let od chvíle, kdy naposled vydechl slavný herec Jiří Sovák (†79), který zesnul po úrazu. Při té příležitosti vychází najevo, že herec stále nemá hrob. Jeho ostatky spočívají v dutině busty, kterou střeží vdova. A navíc se zjistilo, že špatně vydědil »nezdárného syna« Jiřího Schmitzera (60).

Jen vdova Andulka (72) moc dobře ví, kde spočinul její muž. „Sovák je tam, kde chtěl být. Doma. O tom, kde přesně, ale nebudu mluvit. Dívá se do kraje, který miloval,“ řekla deníku Aha! nedávno v rozhovoru Sováková. Dnes už je ale jasno – Sovákova urna je zabudována v jeho vlastní bustě!

„Tohle tajemství drží Sovákova milovaná žena Andulka pod pokličkou. Nechce, aby se to vědělo. V domě stojí na čestném místě a ona si s ní často povídá,“ svěřila se nám přítelkyně hercovy manželky.

Umístění urny s popelem ale pravděpodobně není definitivní – paní Andulka chce svému muži konečně na zahradě postavit pomníček. „Chystám mu na zahradě malou pamětní desku,“ dodala Sováková, která se odmítla bavit o největším zklamání svého muže, synovi z předchozího manželství Jiřím Schmitzerovi.

„Schmitzer je rád, že se mezi lidmi vypráví, že ho otec vydědil kvůli nehodě, při které v opilosti zabil člověka. Přitom je to blbost, táta mu zařizoval advokáta. Vydědil ho až poté, co se k němu kluk hrozně hnusně zachoval. Pak už se o něm nesmělo v jeho přítomnosti mluvit,“ vypráví Sovákův herecký kolega. Konkrétní důvody vydědění se nikdy nedozvěděl, zato však ví, že právník udělal chybu.

„Zapomněl vydědit i Schmitzerovy dědice, a jeho tři děti tak mohou vetovat, aby televize nebo rozhlas vydaly archivní Sovákovy záznamy her a pořadů. A prý už to nejednou udělaly,“ dodává herec. I kvůli nim je prý Sováková raději, že nevědí, kolik se ve skutečnosti prodalo čtyř manželových veleúspěšných knih – rekordních devět set tisíc!

„O dědu se nikdy nezajímaly, nikdy nenapsaly ani řádku, tak mi připadá nespravedlivé, že by z jeho práce měly těžit zrovna ony,“ stěžuje si prý v okruhu svých přátel paní Sováková.

Jiří Sovák

Jiří Schmitzer

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.