»Rain Man« Ondra (16) z Pardubic žije ve svém vlastním světě: 11 let sleduje denně pračku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

»Rain Man« Ondra (16) z Pardubic žije ve svém vlastním světě: 11 let sleduje denně pračku!

Ondra miluje vše kolem praní. Pračku dokáže sledovat dlouhé hodiny.
Ondra miluje vše kolem praní. Pračku dokáže sledovat dlouhé hodiny. (Aha! – Dan Černovský, ara)

Ondra Vlasák (16) z Pardubic není běžný puberťák. Zatímco jiní kluci v jeho věku prohánějí spolužačky, on žije ve svém zvláštním světě. Je autista a v lecčems připomíná filmového Rain Mana (hrál Dustin Hoffman).

Ondra se narodil jako jedno z dvojčat. To druhé při porodu bohužel zemřelo. „Jako miminko ho navíc postihla dětská mozková obrna, takže skončil na vozíčku,“ začíná své vyprávění Kateřina Vlasáková. Ona i její manžel brzy zjistili, že jejich syn není jako ostatní děti.

„V pěti začal fascinovaně pozorovat pračku. Vydržel to celé hodiny. Svým chováním nám připomínal Rain Mana,“ vzpomíná. Lékaři později přišli na to, že Ondřej má vývojovou poruchu osobnosti, Aspergerův syndrom. Lidé s tímto postižením mají normální intelekt, ale potřebují své rituály. „Miluje praní, vyzná se ve všech pracích prášcích a umí všechny reklamy na ně nazpaměť. Pračka u nás jede několikrát denně. Další náplní jeho života jsou železniční přejezdy. Fotí je, pozoruje jejich fotky na internetu a píše o nich, “ vypráví paní Vlasáková.

Jako autista ale Ondra nemá žádné opravdové kamarády. Kvůli svému postižení nedokáže navázat skutečný vztah. „Žije ve svém světě. V komunikaci s lidmi je neobratný, nebere si servítky. Když je někdo tlustý, hned mu doporučí doktorku Kateřinu Cajthamlovou,“ popisuje Ondrova maminka.Jako každý autista i Ondra reaguje na situace, které se mu nelíbí, přehnaně a často agresivně. Přesto ho rodiče bezmezně milují. „Nikdy jsem ničeho nelitovala. Vždy při mně stál i manžel. Jsme rádi, že Ondru máme,“ dodala Vlasáková

Když zrovna Ondra nepere, studuje železniční přejezdy. Leckterý expert Českých drah by před jeho znalostmi nejspíš smekl.

Filmový Rain Man rád po-čítal, Ondra miluje praní.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.