Pohádkové peníze: jakou cenu mají v roce 2010? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Pohádkové peníze: jakou cenu mají v roce 2010?

V pohádce S čerty nejsou žerty se pekelník snažil dostat do pekla zlou Dorotu Máchalovou.
V pohádce S čerty nejsou žerty se pekelník snažil dostat do pekla zlou Dorotu Máchalovou. (Aurea.cz, ČT, Nova, Prima, ara)

Ušij mi střevíček, dostaneš 90 milionů!

Čáry máry fuk, a je po pohádkách! Vánoční svátky a přelom roku, který je jako tradičně plný pohádkových příběhů na televizních obrazovkách, je za námi! Redakce Nedělního Aha! celé svátky počítala a počítala. Zkusili jsme převést odměny, které králové nabízejí za zabití draka nebo záchranu princezny, na současnou měnu! A došli jsme k milionovým částkám! Stejně jako pohádky jsou však i naše výpočty tak trochu nadsázka. Ale krásná.

O princezně Jasněnce a létajícím ševci: Odměna 90 milionů Kč!

Princezna Jasněnka a ševcovský tovaryš Jíra.

● O čem to je: Ševcovský tovaryš Jíra (Jan Potměšil) vysvobodí pomocí vlastnoručně vyrobených křídel z hradní věže princeznu Jasněnku (Michaela Kuklová) a překoná i další nástrahy bránící jejich lásce.

● Pohádkové peníze: Černý princ (Zdeněk Podhůrský) se uchází o Jasněnku, ale potřebuje její druhý střevíček. Místo toho, aby ho hledal, vyrazí za královským ševcem a nabídne mu odměnu deset tisíc dukátů, když ho vyrobí.

● Přepočítáno redakcí: Jedna z nejhezčích českých pohádek se natáčela na hradě Bouzově. Dnešní podobu získal hrad v letech 1895 až 1910. Tehdy se u nás platilo dukáty. Ten vyfotografovaný se prodává za 9 tisíc Kč. Odměna by tedy činila 90 milionů Kč.

S čerty nejsou žerty: Odměna 1,1 miliardy Kč!

Petr Máchal se pere s vojákem.

● O čem to je: O čertovi, který byl člověkem více než někteří lidé. Macecha (Jaroslava Kretschmerová) připraví Petra Máchala (Vladimír Dlouhý) o vše, ale on má věrného a spravedlivého přítele Janka (Ondřej Vetchý).

● Pohádkové peníze: Kníže (Josef Kemr) chce po Petrovi z jeho čarodějného kabátu nejdříve 20, pak 30 tisíc dukátů.

● Přepočítáno redakcí: Pohádka se natáčela mimo jiné na hradě Kost, který vypadá prakticky stejně už půl tisíciletí. Zvolili jsme proto dukát Františka Lotrinského z roku 1751. Ten na snímku se prodal za 36 tisíc korun. Celková odměna: 1,1 miliardy Kč!

Láska rohatá: Odměna 7,5 milionu Kč!

Satanáš Záprtek s pekelným úpisem.

● O čem to je: Velmi zkráceně – o čertíkovi Záprtkovi (Jiří Mádl), který zoufale hledá duši pro peklo, až místo ní najde lásku.

● Pohádkové peníze: Nešťastný čert Záprtek nabízí formanovi měšec dukátů za to, když mu podepíše pekelný úpis.

● Přepočítáno redakcí: Film se natáčel v okolí hradu Kokořína, který po bitvě na Bílé hoře připadl Albrechtu z Valdštejna. Pro přepočet jsme proto vybrali dukát Ferdinanda II. Ten se prodává za 75 tisíc korun a do měšce se jich vešlo klidně sto. Odměna pro formana by tedy byla 7,5 milionu Kč.

Koloběžka první: Odměna 90 milionů Kč!

Scéna z pohádky Koloběžka I.

● O čem to je: Pohádka o chytré rybářovic Zdeničce (Dagmar Patrasová), která se díky důvtipu a vynálezu koloběžky stane královnou.

● Pohádkové peníze: Rozčilený král Jan (Jan Čenský) vyhrožuje Matěji Kotrbovi (Pavel Zedníček) pokutou 150 grošů!

● Přepočítáno redakcí: Pohádka se natáčela na zámku Průhonice, který byl postaven na konci 19. století. V té době se ale groši už neplatilo, takže jsme si pro přepočet vzali tzv. malé groše z doby Rudolfa II. Tento groš na obrázku se prodává za 14 tisíc korun. Pokuta by tedy činila 2,1 milionu Kč.

Dařbuján a Pandrhola: Odměna 650 Kč!

Dařbuján opíjí Smrťáka.

● O čem to je: Chudý havíř Kuba Dařbuján (Jiří Sovák) získá díky kmotrovi Smrťákovi (Václav Lohniský) zázračnou lékařskou moc.

● Pohádkové peníze: Za vyléčení pacienta chce Kuba Dařbuján jeden zlaťák. A lidé platí jako mourovatí.

● Přepočítáno redakcí: Pohádka byla natáčena převážně v kulisách, kostýmy ale odpovídají 19. století. Za Františka Josefa I. se platilo zlatníkem (říkalo se mu i zlatý, někdy zlaťák), což byla stříbrná mince. Vzhledem k tehdejší chudobě se nám nezdá, že by lidé běžně disponovali právě zlatými platidly, proto předpokládejme, že šlo právě o tuto minci. Ta na fotce se prodává za 650 Kč.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.