Herec Dustin Hoffman pláče: Zemřel autista Rain Man | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Herec Dustin Hoffman pláče: Zemřel autista Rain Man

Fotografie
Fotografie (internal)

Na ulici by ho nikdo nepoznal, a přece byl slavný – autista Kim Peek (†58) posloužil v roce 1988 jako vzor hlavní postavy fi lmu Rain Man. Ten následně vyhrál čtyři oscary včetně sošky za nejlepšího herce pro Dustina Hoffmana (72). Kima Peeka – muže s fenomenální pamětí – postihl v sobotu infarkt, jemuž po několika hodinách v nemocnici podlehl.

Film nepřeháněl – Peek byl skutečně tak nadaný, jak ho Hoffman ukázal světu. Pamatoval si všechno, co slyšel. Dějiny, literatura, zeměpis, hudba, matematické rovnice – to vše nosil v hlavě jako ten nejdokonalejší počítač. Skvělou paměť měl od dvou let. Zapamatoval si obsah 12 tisíc knih, které četl s neuvěřitelnou rychlostí – jednu stránku zvládl za deset vteřin. Levým okem četl levou stranu knihy a pravým zase tu pravou. Testy inteligence mu přitom nikdy nešly, vždy byl označen za podprůměrného.

Spisovatel Barry Morrow (61), který se s ním setkal počátkem osmdesátých let, byl jeho genialitou ohromen. Ihned začal psát scénář o dvou bratrech, z nichž jeden byl autista. Dojemný příběh, ve kterém zpočátku přezíravý Tom Cruise (47) hledá cestu k postiženému sourozenci, je dodnes považován za jeden z nejlepších filmových počinů všech dob.

Co je autismus?

Vrozená porucha některých mozkových funkcí, kterou trpí asi jedno dítě ze sta. U chlapců se vyskytuje třikrát častěji než u dívek. Postižený nereaguje na vlastní jméno, na cizí pokyny ani neřekne, co chce. Nechápe výrazy obličeje a gesta, vyhýbá se očnímu kontaktu, dává přednost samotě a má minimální nebo žádné herní dovednosti. Autista opakuje slova a věty, u čtyřiceti procent postižených se ale řeč vůbec nevyvine.

Autista Kim Peek (vlevo)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.