Ostrov s mořem, které má sedm odstínů modré | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Ostrov s mořem, které má sedm odstínů modré

San Andrés
San Andrés

Karibik, to jsou známé ostrovy, jako je Kuba, Dominikánská republika, Jamajka... patří sem ale mnoho dalších ostrůvků, jako je například kolumbijské souostroví San Andrés. Letos se tato nádherná lokalita otvírá poprvé i našim turistům.

V tomto západním koutě Karibského moře se rozprostírá doslova ráj. Ostrovy si doposud ponechaly typickou karibskou kulturu spojením vlivu Karibiku i kontinentální Latinské Ameriky - zejména proto, že stále ještě nejsou základnou masivní turistiky. Nečekají vás tady pláže plné lehátek a hotelové komplexy, ze kterých pomalu netrefíte ven. Naopak, vše je přirozené. Ostrovy s venkovským klidem nabízejí tu pravou pohodu. Poblíž každého hotelu je promenáda, v uličkách najdete spoustu zajímavých krámků a tradičními věcmi, s oblečením a suvenýry. Největší ostrov, San Andrés, je 12 km dlouhý a v nejširším bodě 2 km široký. Pokud jej bude chtít prozkoumat, stačí si půjčit golfový vozík (až pro 6 osob) a po udržované silnici vyrazit na výlet.

Kliknutím zvětšetePirátský ostrov s pokladem

San Andrés spolu s dalšími ostrovy objevil v roce 1492 Kryštof Kolumbus při své první zámořské plavbě. Kdysi významné středisko obchodu s otroky bývá často spojováno s piráty, zejména proslulým Henrym Morganem. Ten si vybral San Andrés a blízký ostrov Providencia jako jedno ze svých strategických působišť. Místní lidé si často vyprávějí pirátské legendy a věří, že v těchto místech je stále ukryt nenalezený Morganův poklad. Pokud budete chtít, můžete se podívat také do místního pirátského muzea, průvodce, který sám jako pirát vypadá, vám vše názorně ukáže a vysvětlí. Dokonce se budete moci zanořit do temné jeskyně, která vypadá opravdu strašidelně. Je to jeden z možných úkrytů ztraceného pokladu.

Pláže s bílým pískem a průzračným mořem

Kliknutím zvětšetePrůzračná voda tu prý ukazuje hned sedm odstínů modré. Opravdu, pláže s bílým pískem a rostlinami, které rostou na dně, vytvářejí neuvěřitelnou podívanou. Ostrovy se nacházejí uprostřed prstence korálových útesů, které je chrání před mořským příbojem. Takže nehrozí, že byste se nemohli koupat kvůli vysokým vlnám. Pláže mají bílý jemný písek, většinou jsou chráněny kokosovými palmami, dosahujícími někde výšky až do 55 metrů, a pohodová atmosféra v rytmech reggae je všudypřítomná. Pokud rádi šnorchlujete a pozorujete podmořský život, určitě si nezapomeňte podvodní brýle. Když budete mít štěstí, uvidíte manty - obří rejnoky. Moře je velmi teplé (28 °C), takže si můžete užít vznášení se na vlnách naprosto do sytosti. Toužíte po relaxu na pláži, kterou vidíte na reklamních poutačích? Tak tady ji najdete! Nejhezčí pláží na ostrově je pláž před hotelem El Isleňo a v plážovém klubu Rocky Cay. Ostatní jsou ale také krásné. Tyhle však o trochu víc.

Karibské pochoutky

Místní kuchyně je velmi rozmanitá a tropická. Vedle naprosto úžasného ovoce všech možných tvarů se nejčastěji jí dary moře - mořské ryby (nejčastěji červená ryba Red snapper), krevety, langusty, chobotnice atd... Tradičním jídlem je zde jídlo, které si dávají většinou jen místní. Jmenuje se Rondon. Musím uznat, že lépe chutná, než vypadá. V bílé omáčce z kokosového mléka - které je zde velmi hutné, plavou uvařené kousky ryb, zeleniny, vepřového, těstovin podobných našim knedlíkům. Když vám tuto „kejdu“ dají na talíř, po očku vás se smíchem pozorují, jak se budete tvářit. Ale je to celkem dobré, stojí to za vyzkoušení. K pití tady dostanete nejčastěji různé koktejly z čerstvého ovoce, z alkoholu pak tmavý rum, typický nápoj karibských pirátů a dnešních afro- latinoameričanů.

Kliknutím zvětšeteOstrov San Andrés ale nabízí množství možností výletů po blízkém i vzdáleném okolí.

Kam také ze San Andrés:

Druhým největším ostrovem souostroví San Andrés je Providencia, který byl také v středověku základnou pirátů v Karibiku. Dále do souostroví patří několik dalších ostrůvků - Haynes Cay, Catton Cay, Rocky Cay a Johnny Cay. Administrativně patří ostrovy 700 km vzdálené Kolumbii. Na Providenci se dostanete nejlépe malým letadlem, let trvá půl hodiny.

Mým tipem na výlet je ostrov Bolivar, vzdálený ze San Andrésu 30 km. Po asi hodinové dobrodružné jízdě lodí se ocitnete na pustém ostrově, kde jsou rozlehlé bílé pláže, úplně modrá voda a neuvěřitelná pohoda. Lehnete si na hladinu a jen vnímáte ten klid, slunce a teplé moře. Máte aspoň chvíli pocit, že to tady máte jen pro sebe. Na pláži najdete mnoho velkých mušlí, které si můžete dovést domů. Nepodléhají žádným celním zákazům.

Kliknutím zvětšeteDalekou karibskou cestu na San Andrés můžete spojit s pobytem v Panamě. Na své si přijdou jak milovníci bílých pláží či historických památek, tak i „dobrodruzi“ mířící do úchvatných panamských deštných pralesů. Ze San Andrés můžete také zamířit do Cartageny v severní Kolumbii, právem nazývaném perlou Jižní Ameriky. Minulost, kdy bylo přístavem, odkud Španělé odváželi do Evropy zdejší bohatství, lze „ochutnat“ procházkou historickým centrem Candelaria, chráněným 11 kilometry mohutných hradeb - nejrozsáhlejšího opevnění v Jižní Americe.

Hotely: Prověřené jsou hotely sítě Decameron, kterých je na San Andrés šest, stejně tak na ostrově Providencia. www.decameron.com Colombia 018000510765

Doprava na San Andrés: Pokud chcete jet autobusem, jen mávněte rukou, oficiální zastávky nenajdete. Ceny jsou velmi nízké. Taxík stojí v rámci města 2 USD, delší tratě kolem 7 USD.
Pro přesun po ostrově si lze vypůjčit oblíbený golfový vozík, cena je cca 45-55 USD na den
Měna: Kolumbijské peso (COP), běžně se používá také americký dolar (USD)

Kliknutím zvětšeteJak se na San Andrés dostat: Buď si koupíte samostatně letenku do Kolumbie a následně vnitrostátním letem na San Andrés, v ČR např. s cestovní kanceláří Exim Tours.
Při vstupu na San Andrés se platí taxa 18 USD a při odletu 33 USD

Na co nezapomenout: Opalovací přípravky, pokrývku hlavy, repelenty na komáry a štípavé „písečné mušky“ - nejsou nebezpečné, ale štípou jako komáři. Přibalte boty do vody, pokud se chcete třeba přebrodit na blízký ostrůvek, mohou být na dně, dál od pláže, korál nebo rostliny.

Zdroj: Zena-in.cz

9.12.2009, 15:00

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.