Chřipka zmutovala - Obsahuje prasečí, ptačí a lidský virus! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Chřipka zmutovala - Obsahuje prasečí, ptačí a lidský virus!

Virus prasečí chřipky A (H1N1) mutuje! S tímto prohlášením přišli norští vědci už v pátek večer. Světová zdravotnická organizace včera navíc potvrdila, že pozměněný chřipkový vir se kromě Norska objevil již ve Spojených státech a Číně.

Pro Česko jde o zprávu velmi znepokojující. Prasečí chřipku u nás lékaři potvrdili již u 633 lidí, z nich 4 nemoc zabila. Hlavní hygienik ČR Michael Vít uvedl, že jen za poslední týden přibylo nemocných s chřipkou o 120 %. „Už nyní převažuje kmen prasečí chřipky nad sezonním,“ dodal Vít.„Mutace by mohla ovlivnit schopnost viru proniknout hlouběji do dýchacího systému, takže by mohla zapříčinit závažnější onemocnění,“ uvedl Norský ústav veřejného zdraví. Vir A(H1N1) je podle jejich analýz kombinací viru chřipky prasečí, ptačí a lidské.Světová zdravotnická organizace uvádí, že na pozměněný chřipkový kmen účinkují antivirové léky a očkování. Po 4. prosinci by do ČR mělo dorazit dalších 90 tisíc vakcín proti chřipce. Podle ministerstva zdravotnictví by neměli Češi, které osloví lékaři s nabídkou očkování, vakcínu odmítat.

Tamiflu neúčinkovalo

Britští zdravotníci zas prověřují kmen prasečí chřipky, který je odolný vůči antivirotiku. Z devíti pacientů, kteří skončili v nemocnici ve Walesu, u pěti lék seltamivir nezabral. Je to tzv. generická varianta léku Tamiflu. Jiný medikament – Relenza – ale účinkoval. Na světě bylo zatím zaznamenáno 57 případů odolnosti vůči Tamiflu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.