Je pár dnů po zabití tygřice v liberecké zoo - Chov má zachránit tahle tygří holka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Je pár dnů po zabití tygřice v liberecké zoo - Chov má zachránit tahle tygří holka!

Největší nadějí chovatelů v Liberci je nyní Isabellina dcera Artemis. Ženicha už má, zatím ale na něj cení zuby. Ošetřovatelé je jen opatrně sbližují přes mříže. Tygří sympatie se budí pomalu. Špatné načasování a spěch by v
Největší nadějí chovatelů v Liberci je nyní Isabellina dcera Artemis. Ženicha už má, zatím ale na něj cení zuby. Ošetřovatelé je jen opatrně sbližují přes mříže. Tygří sympatie se budí pomalu. Špatné načasování a spěch by v (pro Aha! – Vladimír Bělohradský, Tomáš Josel, Aleš Gola, zoo Liberec)

Tragická smrt bílé tygřice Isabelly (†17), kterou ve čtvrtek v liberecké zoo zabili dva lvi, otřásla všemi milovníky těchto vzácných šelem. Krvavým útokem ale příběh Isabelly a bílých tygrů v Česku nekončí.

Isabella totiž před sedmi lety odchovala trojčata – dcery Artemis a Afroditu a syna Achilla. Právě sedmiletá Artemis je nyní novou nadějí libereckých chovatelů. A nejen to. V liberecké zoo totiž žije i Isabellina roční vnučka Surya Bára. „Narodila se v Bratislavě a jejím otcem je právě Achilles,“ prozradil mluvčí liberecké zoo Ivan Langr.

Seznámení se Sitarem

Do Liberce Isabella přijela ze švédské zoo Eskilstuna se svým dvojčetem, samcem Columbem, v roce 1994. „Protože byli sourozenci, musela zoo pro ni shánět nepříbuzného partnera. Po pěti letech ho našla v Madridu,“ líčí začátky chovu Langr. Než Isabella vyrazila na první rande, byla to věda. „Ona podstoupila gynekologické a Sitar spermatologické vyšetření, aby bylo jisté, že jsou oba schopní mít mladé,“ vzpomíná Langr.

Seznamování a první rande Isabelly se Sitarem prožívala celá zoo. Když si tygří milenci nesednou, může jeden druhého zabít. Museli si na sebe zvykat. Nejdříve se přes mříž očichávali a okukovali. Pak ošetřovatelé čekali na ten nejlepší okamžik, kdy bude Isabella v říji. Kdyby ho správně neodhadli, mohlo by setkání skončit rvačkou. Trvalo to řadu měsíců. První sex se příliš nevydařil. „První pokusy o páření obvykle nevyjdou. Tygři se musí naučit, jak se k němu správně postavit. Je totiž jen jediná možná poloha, kdy mohou zplodit potomky,“ vysvětluje Langr.

Isabella byla skvělá máma

Po třech letech Isabella konečně v Česku porodila paterčata. Tři z mláďat úspěšně odchovala. Byla skvělá matka. Dnes už sedmiletá dcera Artemis žije také v liberecké zoo. Její sestra Afrodita je chloubou maďarské zoo Sóstó a jejich bratr Achilles přebývá v Bratislavě. V tamní zoo již zplodil potomky.

Kliknutím zvětšete
Prvním milovníkem má být Paris

Paris teď musí získat srdce Artemis i Surya Báry. První se na něj ale zatím škaredí a druhá ještě nedospěla. První »milování« prožil loni s Isabellou. Zkušená tygřice mu měla dát hlavně školu sexu a to se zdařilo. Chovatelé dokonce očekávali, že Isabella ještě jednou porodí. „Dokonale nás přelstila. Dokonce přibrala a změnila chování,“ dodává Langr. Tři měsíce sledovaly Isabellu kamery a fanoušci na internetu. Byl to ale planý poplach. Letos ji veterináři vyšetřili a bylo jasné, že mámou už nebude.

Zda se bude liberecká zoo těšit z nových bílých tygříků, záleží nyní na tom, kdy se Artemis zakouká do Parise. Zatím je to hodně napínavé. I když je Paris mladý a krásný, Artemis ho odmítá. Parisovi ale temperament ani sebevědomí nechybí, a tak všichni věří, že ji jednou přesvědčí.

Kliknutím zvětšete
Život Isabelly ukončili lev Sultán a lvice Elsa

Isabella si užívala stáří v prostorném výběhu. Jen lví sousedy příliš nemilovala. Přes mříž na sebe doráželi a »prskali«. Lvi se k ní ve čtvrtek nečekaně dostali z prostoru se šubry do jednotlivých výběhů. Jak se to stalo, nikdo neví. „Je to prostor, kam nemají ošetřovatelé přístup ani vizuální kontakt,“ objasňuje Langr.

Sultán a Elsa nedali tygřici šanci. Byl to nerovný boj. Isabella vážila asi 100 kilo. Lvice má zhruba dvojnásobnou hmotnost a Sultán je ještě o 50 kilo těžší. Podle chovatelů ale nejsou zabijáci. V uzavřeném prostoru nemohlo setkání skončit dobře. Kdyby se však potkali na volném prostranství, zřejmě by se vzájemně vyhnuli.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.