České děti a volný čas: 87 % sedí u televize! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

České děti a volný čas: 87 % sedí u televize!

Volný čas děti tráví nejčastěji u televize. Výsledkem je obezita.
Volný čas děti tráví nejčastěji u televize. Výsledkem je obezita. (Profimedia.cz)

Nejnovější průzkumy agentury STEM/MARK ukázaly, že v Česku sportuje pouze 21 % dětí, tedy ani ne jedna čtvrtina. Zato u televize prosedí většinu svého volného času 87 % našich ratolestí! Do monitoru počítače pak denně zírají více než dvě třetiny dětí. Většina tak jen tloustne a stěžuje si na bolesti hlavy a zad.

„Přibývá dětí, které ve svých 14 až 17 letech váží i přes sto kilo, a to bohužel jak chlapců, tak dívek,“ uvedla dětská obezitoložka Alexandra Moravcová. Za dětskou obezitu může hlavně nedostatek pohybu. Nutriční terapeutka Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa dětí mluví stejně: „Každé sedmé dítě mezi sedmi až dvanácti lety má nadváhu a každé desáté je obézní. Na vině je nepravidelnost v jídle a především nedostatek pohybu.“

Většina dětí po příchodu ze školy automaticky usedá k počítači nebo zapíná televizi. Sportu se podle výsledků průzkumu děti věnují ještě tak o prázdninách, po návratu do škol téměř přestanou sportovat a omezí pohyb jen na školní tělocvik, a to ještě jen některé. A výsledek? Kromě obezity má 60 % prvňáků a zhruba 80 % páťáků problémy s nesprávným držením těla, které ve výsledku způsobuje bolesti zad a hlavy.

Jak se baví české děti?

Pravidelně sportuje - 21 % dětí
Denně sleduje televizi - 87 % dětí
Denně hraje hry na počítači - 66 % dětí
Denně si čte - 29 % dětí

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.