Irové schválili Lisabonskou smlouvu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Irové schválili Lisabonskou smlouvu

Václav Klaus stále odmítá smlouvu podepsat, navíc mu to zatím nedovolí Ústavní soud.
Václav Klaus stále odmítá smlouvu podepsat, navíc mu to zatím nedovolí Ústavní soud.  (ČTK – Zdeněk Fučík)

5:00 – Irové včera ve druhém referendu přijali Lisabonskou smlouvu – novou ústavu EU, která zavádí například i zajímavý post evropského prezidenta. Pro hlasovalo celých 67 procent lidí! Česko a Polsko jsou nyní z 27 členů EU jediné dva státy, které dokument nepodepsaly!

Poláci ale slíbili, že smlouvu podepíší, jakmile ji přijmou Irové. Takže to vypadá, že Česko je se stanovisky prezidenta Václava Klause posledním euroskeptickým ostrůvkem. A to si podle posledního průzkumu 64 procent Čechů smlouvu přeje!

Klaus smlouvu nesmí podepsat, dokud ji neprojedná Ústavní soud – tomu totiž dali dokument k přezkoumání senátoři. Prezidentovi se navíc nelíbí »irská zrada« a fakt, že vypsali druhé referendum poté, co v prvním byla smlouva odmítnuta. „To je jako fotbal, u něhož se nelíbí výsledek, a proto se hraje znova,“ okomentoval situaci.

Klausův úhlavní rival, předseda ODS Mirek Topolánek, ale vyhrožuje, že pokud se dokument co nejdříve neschválí, odejde z politiky! A aby toho nebylo málo, jeho spolustraník a primátor Prahy Pavel Bém podporuje Klausovo právo dokument neratifikovat. Chudáka premiéra Jana Fischera si teď proto předvolali na kobereček předseda Evropské komise José Barroso a premiér Švédska, které je v čele EU, Fredrik Reinfeldt. „Budeme jednat o situaci a uvidíme, k jakým akcím bychom mohli přistoupit, aby se situace posunula dopředu,“ řekl Reinfeldt. I když Fischer v oficiálním prohlášení řekl, že chce přijetí smlouvy stihnout do konce roku, je možné, že on i celá Unie budou na ješitného Klause krátcí! Koneckonců, prezidentovo jméno se zase skloňuje ve všech světových médiích...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.