Papež v Česku - Dostane dar za 160 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Papež v Česku - Dostane dar za 160 tisíc!

Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. (pro Aha! – Pavla Mrkvičková, ara)

05:00 – Papež Benedikt XVI., který bude 27. září sloužit bohoslužbu na letišti v Brně-Tuřanech, dostane od města unikátní dárek. Brněnský sochař Jaromír Gargulák pro něj vytvořil zlacený bronzový kalich a nádobu na hostie – patenu, které papež možná bude používat při svých dalších bohoslužbách.

Papež Benedikt XVI., který bude 27. září sloužit bohoslužbu na letišti v BrněTuřanech, dostane od města unikátní dárek. Brněnský sochař Jaromír Gargulák pro něj vytvořil zlacený bronzový kalich a nádobu na hostie – patenu, které papež možná bude používat při svých dalších bohoslužbách.

Liturgické předměty v hodnotě 160 tisíc korun vznikly na základě modelu z včelího vosku. Výroba daru trvala zhruba dva a půl měsíce a pracovalo na něm kromě sochaře dalších šest lidí. Sochař se také musel snažit, aby splnil neobvyklou podmínku brněnské radnice. Ta si vymínila, že dárek nesmí být příliš těžký.

Přípravy na papežův příjezd jsou v plném proudu. Na brněnském letišti už v tuto chvíli stojí obrovský stanový přístřešek vytvořený speciálně pro hlavu církve. Dosahuje výšky 12 metrů a váží 17 tun. Stavba má vydržet rychlost větru vyšší než 100 kilometrů za hodinu. Po skončení bohoslužby se konstrukce rozebere a pro jinou příležitost se už nikdy nepoužije.

Kliknutím zvětšete
Kšefty s místenkami

Brněnské biskupství zaznamenalo první případ prodeje místenek na papežskou mši na černém trhu. V poutním místě ve Vranově u Brna je nabízela neznámá žena. „Místenky jsou přitom zdarma a podle biskupství je jich stále dostatek,“ uvedla mluvčí biskupství Martina Jandlová. Místenky, které určují, do kterého sektoru věřící půjde, proto nekupujte. Kdo si ale zajistil místenku hned na začátku, bude nejblíže pódiu. „Ale i místa ve vzdálenějších sektorech budou mít díky velkoplošným obrazovkám dobře zpřístupněné dění na pódiu,“ dodala Jandlová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.