Část německé obce se propadla do jezera | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Část německé obce se propadla do jezera

To byl náš dům... a na dně kráteru jsou pohřbeni naši sousedé!
To byl náš dům... a na dně kráteru jsou pohřbeni naši sousedé! (Reuters, EPA)

NACHTERSTEDT (pk) – Německá obec Nachterstedt (50 km od Magdeburku) se probudila do rána plného hrůzy. Vytrvalé deště způsobily zhroucení zeminy, na nichž stálo několik domů na kraji obce. A ty se sesuly do povrchového dolu, který je právě přeměňován na jezero. Tři lidé jsou pohřešováni – pravděpodobně zahynuli v hroutících se troskách a jsou pohřbeni v mase bahna…

Do pohybu se najednou dalo přes milion kubíků zeminy. Nejbližší dům se celý okamžitě propadl do bahnité propasti. S ním zmizeli i jeho obyvatelé – manželský pár Peter a Ilka K. (51, 48) a jejich nájemník Thomas S. (50). Jen hluchoněmý syn (22) manželského páru měl štěstí – v době sesuvu byl mimo domov.Zhroutila se i polovina sousedního domu, jehož majitelé Ekkehard a Elke Schirrmeisterovi (oba 59) byli zrovna na dovolené.

Šance na záchranu tří zavalených lidí jsou téměř nulové. Pád tak obrovského množství suti a bahna se dá přežít leda zázrakem. Záchranáři navíc museli přerušit pátrání. Celá oblast je vysoce nestabilní a hrozí pohřbít každého, kdo by se do ní odvážil. I proto byly desítky obyvatel Nachterstedtu z obce evakuovány.V lomu se celých 126 let těžilo hnědé uhlí. Po jeho uzavření v roce 1991 měl být zatopen. Prokuratura bude šetřit, zda při tom nedošlo k zanedbání bezpečnostních předpisů.

Promoklá země strhla 350metrový okraj obce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.