Unikátní operace – poprvé v Česku: Zdeňkovi (59) sešroubovali obratle | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Unikátní operace – poprvé v Česku: Zdeňkovi (59) sešroubovali obratle

 (Aha! – Alexandr Malachovský, ara)

PRAHA – Úterý 21. dubna 2009. Lékaři Spondylochirurgického oddělení z pražské Fakultní nemocnice v Motole mají na operačním sále pacienta Zdeňka Voráčka (59). Chtějí mu provést operaci posunutých bederních obratlů.


Jenže, pacient je velmi obézní, a navíc zjišťují, že má tzv. anatomickou anomálii, cévy kolem páteře jsou v takovém postavení, že operaci nelze uskutečnit... Výkon proto ukončují. A narychlo organizují nový, který by pacientovi mohl pomoci. Jako první v Česku se rozhodli pro unikátní operační techniku! Provedli ji včera, v pátek 24. dubna.

Kliknutím zvětšeteZdeněk trpí onemocněním, které se jmenuje spondylolistéza. „Jde o posun posledního bederního obratle po křížové kosti dopředu,“ vysvětluje operatér docent Jan Štulík. Bolesti, kterými pacient trpěl, způsobovala rozdrcená meziobratlová ploténka a posunutý obratel, které utlačovaly nervy.

Běžně lékaři nejdříve provedou tzv. repozici obratle ze zadního přístupu – zjednodušeně řečeno – zády. Takový výkon uskutečnili v lednu. Na úterý naplánovali druhou část operace, kdy chtěli ploténku odstranit z předního přístupu – malou rankou, kterou vytvořili na břišní stěně pacienta. Kliknutím zvětšeteCílem bylo nahradit ploténku kostními štěpy a obratle k sobě zafixovat. „To se pro extrémní obezitu a anatomické anomálie nezdařilo,“ popisuje doc. Štulík. Kliknutím zvětšeteProto narychlo zvolili operační techniku, kterou dosud v Česku nikdo nedělal.

V čem je nová metoda výjimečná? Lékaři včera opět museli operovat zezadu. „Pouze drobným otvorem v oblasti křížové kosti jsme zavedli nástroje a postupně se dostali až do oblasti páteře, kam jsme zavedli implantát, vlastně zvláštní šroub,“ popisuje operatér.

Metoda vypadá jednoduše, přesto má i úskalí. „Každá metoda má své možné komplikace, u tohoto typu hrozí poranění velkých cév a tlustého střeva,“ popisuje doc. Štulík.

Zdeněk Voráček: Ano, měl jsem strach...

Kliknutím zvětšetePRAHA – Zdeněk Voráček (59) pochází z Karlových Varů a posledních deset let žije kvůli práci v Praze. V každém zaměstnání dřel, ať pracoval v panelárně nebo při montování armatur. Těžká práce a zřejmě i vrozená dispozice mu způsobovaly velké bolesti zad. Včera, jen několik minut před unikátní operací, kterou podstoupil jako první pacient v Česku, se se svými problémy svěřil Aha!

Kdy jste měl první problémy se zády?
„To bylo už před lety a bolest se stále zhoršovala. V posledním roce jsem už nemohl ani na procházku, po tři sta metrech chůze jsem si musel sednout.“

Jak jste se dostal do Motola?
„Poslala mě sem moje neuroložka.“

Dnes to ale není vaše první operace.
„První část operace proběhla už v lednu, teď tu jsem na druhé části výkonu. Operovali mě už v úterý, ale mám velké břicho, tak se to nepovedlo. Dnes to budou dělat trochu jinak.“

Kolik vážíte?
„Při výšce 172 centimetrů mám 95 kilo.“

Máte strach? Jde o operaci, kterou zatím lékaři u nás neprováděli.
„Mám obavy o zdraví jako každý. Ještě bych tu pár let chtěl bejt.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.