Sjezd ČSSD - Paroubek obhájil. Na 74 % | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Sjezd ČSSD - Paroubek obhájil. Na 74 %

 (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Jiří Paroubek (56) podle očekávání obhájil křeslo šéfa ČSSD. Jeho mandát je letos silnější než před dvěma lety. Tehdy získal 58 % hlasů delegátů, ale měl protikandidáta (Škromacha).

Včera na sjezdu ČSSD v Praze se mu nepostavil nikdo a Paroubek jako jediný kandidát získal 74 % hlasů (410 z 548 delegátů pro, 121 proti).

Podle některých delegátů získal až moc silný mandát. Přesto Paroubek, kterého včera trápila viróza, stále ještě nedosáhl na popularitu svého 1. místopředsedy Bohuslava Sobotky, který byl v sobotu potvrzen ve funkci ziskem 84 % hlasů.

Volba dalších 5 místopředsedů strany byla překvapením. Tři z osmi původních kandidátů sice odstoupili (Petr Hulinský, Vítězslav Jandák a Miloslav Vlček), místopředsedy se ale stejně nepodařilo zvolit všechny. Roman Onderka, Zdeněk Škromach, Milan Urban a Lubomír Zaorálek uspěli, Jana Vaňhová však ani ve druhém kole. ČSSD musí mít ve vedení ženu, dnes se tedy bude volit znova.

Kliknutím zvětšete

  • Tahák dne: Návštěva slovenského premiéra Roberta Fica, kterého vroucným polibkem přivítala manželka šéfa ČSSD Petra Paroubková. Delegáti Ficovi tleskali víc, než prezidentu Klausovi v pátek.
  • Co se jedlo: K obědu měli delegáti grilovaná kuřecí prsíčka se sýrovou omáčkou a hranolky, či vepřový wok s jasmínovou rýží a zapečenými brambory.
  • Vtip dne: ODS na sjezd ČSSD poslala předvolební koblihu – prý podle socialistické kuchařky: „Na povrchu vypečená a voňavá, ale uprostřed prázdná“. Podle ČSSD se vtip moc nepovedl lidé si slovo „prázdný“ spojují spíše s premiérem.
  • Co se dělo večer: Probíhal mejdan v Obecním domě, někteří delegáti šli na představení muzikálu Dracula.Na 74 %

Hlášky na sjezdu

„Pojďme spolu k dalším vítězstvím, lidé to očekávají. Čeká nás pravděpodobně nejobtížnější období v dějinách strany. Pokud budeme ale táhnout za jeden provaz, jsme neporazitelní.“
Jiří Paroubek (šéf ČSSD)

„Na tváři ČSSD je ještě jedna modrá bradavice, a to je Praha. Slibuji, že i my, Moraváci, přijedeme Praze pomoci, aby i tady vládla sociální demokracie.“
Zdeněk Škromach (místopředseda ČSSD)

„ODS dovedla zemi do hajzlu… ČSSD nemá takový sexappeal, což trička SOC DEM IS SEXY nezmění.“
Poslanec Vítězslav Jandák v debatě se senátorem ČSSD Víchou narážel na oblečení hostesek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.