Žižkovský vysílač rozebere vrtulník! UŽ V PONDĚLÍ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Žižkovský vysílač rozebere vrtulník! UŽ V PONDĚLÍ!

PRAHA – Těžký vrtulník v akci, hasiči, policie i záchranka v pohotovosti. Tak bude v pondělí vypadat okolí televizního vysílače v Mahlerových sadech na pražském Žižkově.


Část obyvatel domů ve Fibichově ulici bude po osmé hodině ráno až do večera vycházet z domů a zase se do nich vracet jen za asistence pracovníků bezpečnostní služby. Z ulic již předtím zmizí auta.

České radiokomunikace, které vysílač provozují, ovšem tvrdí, že jde o nutnou daň, kterou je třeba zaplatit za to, že Pražané budou mít díky výměně antén na vysílači výrazně lepší příjem digitálního televizního vysílání.

„Pokud bude příznivé počasí, začne se v pondělí už po osmé s demontáží současné antény. Ta je už osmnáct let stará a slouží výhradně k šíření analogového televizního signálu,“ vysvětluje Jiří Vykydal z Českých radiokomunikací. Obří vrtulník postupně sejme tři části třiadvacet metrů vysoké a devět tun těžké antény a ještě tentýž den nahoru vynese součásti nové antény. Přímo na věži bude několik montérů, kteří nejprve uvolní šrouby upevňující současnou anténu a pak zase připevní novou. Z jejího spodku se nadále bude šířit analogový signál, ostatní části budou vysílat postupně až tři digitální multiplexy a například také signál pro televizi v mobilních telefonech.

Akce by měla v ideálním případě skončit již v pondělí v pozdních odpoledních hodinách. Krizový plán, který přijde v úvahu například při nepříznivém počasí, počítá s možností využití úterý.

Jak naladit digitální signál:
Je třeba zakoupit buď televizi s digitálním tunerem, případně set top box, který se scart kabelem propojí s televizí. Kabel od přijímací antény, který dříve vedl přímo k televizoru, je nutno nejprve zapojit do set top boxu a od něho povede další kabel do televize. Multiplex 1 České televize (s programy ČT 1, ČT 2, ČT 4 a ČT 24 se šíří na kanálu 53), Multiplex 2 (Nova, Prima a v budoucnosti Nova 2, Prima 2, TV Barrandov) na kanálu 41.

Kliknutím zvětšete


Autor: (rc)
Foto ara

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.