Světová finanční krize doléhá na Česko - Firmy už propouštějí! O práci můžou přijít desetitisíce lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Světová finanční krize doléhá na Česko - Firmy už propouštějí! O práci můžou přijít desetitisíce lidí!

Ilustrační foto
Ilustrační foto

PRAHA – I když včera světové i české burzy rekordně rostly, finanční krize už začala požírat první české podniky. Sklářská firma Bohemia Crystalex Trading a s ní spřízněná Porcela Plus se topí v miliardových dluzích. Firma se 7000 zaměstnanci se tak zřejmě stane první »velkou rybou«, která doplatí na krizi, a zkrachuje.

I když včera světové i české burzy rekordně rostly, finanční krize už začala požírat první české podniky. Sklářská firma Bohemia Crystalex Trading a s ní spřízněná Porcela Plus se topí v miliardových dluzích. Firma se 7000 zaměstnanci se tak zřejmě stane první »velkou rybou«, která doplatí na krizi, a zkrachuje.

Dvě třetiny tuzemských firem navíc nevylučují, že budou v příštích 12 měsících propouštět. „V nejhorším scénáři by bylo propuštěno několik desítek tisíc lidí,“ řekl Aha! ekonom Vladimír Pikora.

Obě sklářské firmy Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus dluží bankám 4 miliardy Kč. Nynější krize byla poslední kapkou. Silný kurz koruny a neustálé zvyšování cen plynu a elektřiny jsou hlavními příčinami platební neschopnosti.

Krize se ale dotkne všech exportérů. Problémy se dají čekat také v automobilovém průmyslu, a to i ve Škodě Auto. K propouštění by tam ale zatím dojít nemělo.
Obrovské problémy mají textilní firmy. Za poslední rok zrušily na 3000 pracovních míst a letos skoro každý měsíc některá z textilek oznamuje uzavření závodu či rovnou bankrot. Během tří let už ubylo téměř 20 000 zaměstnanců.
V potížích je i strojírenství – třeba firma Beneš a Lát chystá propouštění.

Které firmy také propouštějí
  • Faurecia Lecotex , Tábor, Počátky, výroba opěrek a potahů: 564 lidí
  • Slezan, Frýdek Místek, textil: 500 lidí
  • Pleas, Havlíčkův Brod, textil: 200 lidí
  • Alfatex, Pelhřimov, textil: 178 lidí
  • Bavlnářské závody Perla, Ústí nad Orlicí, textil: 120 lidí
  • Přádelna Schoeller, Litvínov, textil: 65 lidí
  • Jablonex Group, Jablonec, sklo: 100 lidí

Některá další velká propouštění nesouvisí přímo s krizí, jedná se zejména o velké státní firmy, které snižují náklady.

  • Česká pošta – na podzim chce propustit asi 2500 lidí z 35 000 zaměstnanců.
  • Správa Letiště Praha – kvůli plánované privatizaci propustí 150 lidí.
Krize »okrádá« boháče:

Zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates si 15. rokem za sebou udržel v žebříčku časopisu Forbes pozici nejbohatšího Američana před investorem Warrenem Buffetem. Nyní ale přesto oba kvůli světové ekonomické krizi a propadu akcií přišli o kopec peněz.

Buffett ztratil v přepočtu 35 miliard Kč, Gates 33 miliard Kč. O miliardy přicházejí i čeští boháči – např. Zdeněk Bakala, přítel šéfky České Miss Michaely Maláčové. Ten kvůli propadu akcií firmy NWR, kde má 40 %, ztratil ve čtvrtek zhruba 25 miliard Kč. Včera ale akcie jeho firmy posílily o 21 procent, a tak se Bakalova ztráta snížila »jen« na 20 miliard Kč. A třeba spolumajitel developerské firmy ECM Milan Janků přišel zhruba o miliardu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.