Boris Rösner zemřel. Podlehl rakovině | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Boris Rösner zemřel. Podlehl rakovině

 (Aha!: Dalibor PUCHTA, Marek PÁTEK)

KLADNO – Po dlouhé těžké nemoci zemřel včera večer herec Boris Rösner (†55). Poslední týdny svého života prožil hospitalizován na neurologickém oddělení kladenské nemocnice. Nad rok trvajícím bojem s rakovinou plic nakonec nedokázal zvítězit.

„Posledních pár dnů byl hodně špatný, protože jeho nemoc se rozšířila po celém těle. Metastázovala do páteře, až nakonec ochrnul. Potom přestal bojovat a psychicky to vzdal,“ řekl deníku Aha! jeden z Rösnerových blízkých přátel.

„Boris se v posledních měsících hodně kamarádil se svou kolegyní z Národního divadla Věrou Galatíkovou, která rovněž bojuje s rakovinou plic. Svou nemoc spolu často probírali, a i když se v poslední době nemohli navštěvovat, byli v neustálém telefonickém spojení. Věře se nemoc vrátila a před pár měsíci se rozhodla nepodstoupit další chemoterapii a v klidu dožít. Borise to dost sebralo a když se před pár týdny jeho zdravotní stav znovu zhoršil, přestal s nemocí bojovat,“ dodal.

Přitom ještě v březnu přišel Pan Herec na vyhlašování cen Thálie a vše nasvědčovalo tomu, že boj nad rakovinou plic vyhrál. Před měsícem ale rakovina znovu zaútočila. A to tím nejhorším způsobem! Lékaři ji objevili nejen v plicích, ale i jinde v těle. Rakovina plic často metastázuje do páteře nebo do mozku. A způsobuje problémy, které mohou vést k poruchám řeči nebo až k ochrnutí! A právě to potkalo i velkého herce Národního divadla. Ochrnul na půl těla, pohyboval se pouze na vozíčku a začal mít problémy s řečí. Na své přání se nakonec nechal před pár týdny převézt do malé okresní nemocnice v Kladně. Nechtěl, aby se o jeho nemoci moc povídalo. Přál si mít klid a být jen s nejbližší rodinou. Na pokoji s nadstandardní péčí byl sám a mimo nejbližších k němu nikdo nesměl.

Loni v červnu, jen pár minut před představením Moliérova Lakomce, Boris Rösner zkolaboval a skončil v nemocnici. Lékaři vyloučili infarkt, příčinou prý byla zablokovaná páteř a celkové vyčerpání po náročné divadelní sezoně. Srdce Rösnera mělo zlobit už delší dobu, a on jej nešetřil. Náročné role hrál nejen v Národním divadle, ale i v Divadle ABC. A ještě navíc učil na katedře činohry Divadelní akademie múzických umění, daboval a natáčel pro televizi. Poté dostal zápal plic a lékaři u něj diagnostikovali právě rakovinu plic. Rösner vyhlásil zákeřné chorobě válku. Dal na rady lékařů a okamžitě přestal kouřit. Svůj statečný boj ale včera večer prohrál. Odešla tak jedna z největších osobností českého herectví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.