Jak se dožít více než 100 let! Pijte pivo, jezte bůček | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak se dožít více než 100 let! Pijte pivo, jezte bůček

I v pokročilém věku je možné si užívat života na plné pecky! Kdo by se pak nechtěl dožít alespoň 100 let?
I v pokročilém věku je možné si užívat života na plné pecky! Kdo by se pak nechtěl dožít alespoň 100 let?

Psychotronik Stanislav Brázda (60) z Prahy prý zná recept, jak se dožít 140 let! A není na tom údajně nic složitého. Stačí se řídit několika radami: nepodceňovat své zdraví, být psychicky odolný, vybudovat si partnerské vztahy a prostředí, ve kterém žijeme.


Josefa Odehnalová (103): Prozradím vám recept, jak se dožít více než 100 let!

Léčitel Stanislav Brázda: Mám na to jiný názor!

Josefa Odehnalová je o 43 let starší než Stanislav Brázda a má docela jiný názor na to, jak se dožít požehnaného věku. Byla dlouholetou kuřačkou, ráda pije pivo a zeleninu nesnáší. Nedělní Aha! přináší unikátní srovnání dvou receptů, jak si života užívat co nejdéle!

Dobrý vzduch a dýchání

Psychotronik Brázda:
Stanislav Brázda několik let sledoval stoleté lidi a snažil se vypozorovat, v čem tkví tajemství dlouhověkosti. „Náš zdravotní stav ovlivňuje mnoho faktorů. Kromě dědičných dispozic i to, jak a kde žijeme, co jíme, jaký vzduch dýcháme, zda máme dostatek pohybu, správné dýchání, ale důležitá je i seberealizace v pracovní oblasti, partnerské vztahy a sexuální orientace, vzdělání či okolnosti našeho početí,“ prohlásil Brázda s tím, že dlouhověcí lidé měli a mají dostatek obranných látek. A jak tedy překonat magickou stoletou hranici?
Kliknutím zvětšeteJosefa Odehnalová:
Energická dáma žije celý život v Ostravě, kde to už tradičně není s čerstvým vzduchem kdovíjak růžové. Aby toho nebylo málo, kouřila přes čtyřicet let minimálně deset cigaret denně. Když jí bylo devadesát, tak s kouřením nadobro sekla. Zajímavé je, že přes soustavné ničení plic nikotinem nemá s dýcháním sebemenší problémy.

Chce to pohyb!

Psychotronik Brázda:
„Je dobré mít aspoň třikrát v týdnu padesát minut aktivního pohybu. Do pětadvaceti let máme pohyb dá se říci automaticky, pak si to ovšem musíme hlídat. Čím jsme starší, tím musíme pohyb stupňovat. Starší lidé by ho měli mít každý den alespoň hodinu,“ poznamenal Brázda.
Josefa Odehnalová:
Josefa Odehnalová ve svém požehnaném věku pravidelně a poctivě cvičí. „Cvičím odjakživa. Jezdím na rotopedu, dělám dřepy, protahuji se. Všechno dělám třicetkrát a nikdy necvičím míň než půl hodiny. Někdy to zvládnu najednou, jindy si vydechnu, ale pak to docvičím. Musím se hýbat, nebo bych asi umřela,“ vysvětlila svůj přístup ke zdravému pohybu paní Odehnalová.

Dostatek vitaminů

Kliknutím zvětšetePsychotronik Brázda:
„Problém je také v tom, že máme trvalý nedostatek určitých vitaminů a minerálů – je tedy zapotřebí je užívat až dvakrát týdně. Tyto tři aspekty snižují věkovou hranici zhruba o polovinu. Mnohdy stačilo doplnění energie, vitaminů, minerálů a organismus začal sám vytvářet obranné látky proti rakovině a s touto nemocí si poradil,“ dodal pražský psychotronik. „Diety neuznávám, protože jsou jednostranně zaměřené. Mnohé potraviny, které mají v sobě důležité látky pro organismus, jsou nevhodné jenom proto, že organismus některých lidí není schopen z těchto potravin vyloučit přirozeným způsobem těžké kovy, dusičnany a podobně,“ zdůraznil Brázda. „Proto tvrdím, že i nevhodné potraviny můžeme jíst, jen ne častěji než jednou za čtyři až šest dní,“ dodal psychoanalytik. Ideální je podle něj italská strava. „To, co lidé jedí u moře, to je přesně to, co by měli jíst pořád. Pokud si ovšem dají třeba knedlo-vepřo-zelo, což není zrovna nejzdravější jídlo, měli by provést očistu těla. Vhodné jsou na to bylinky,“ řekl Stanislav Bárta.
Josefa Odehnalová:
V jídelníčku místo zeleniny preferuje Josefa mastná jídla. Snad nejraději má bůček a hranolky s masem. Zeleninou opovrhuje. Zato má moc ráda pivo, na které si několikrát týdně zajde s vnučkou.

Pravidelný »šlofík«

Kliknutím zvětšetePsychotronik Brázda:
Nutností je eliminovat stres, který řada lidí těžko snáší. „Jedná se o všudypřítomný jev. Podle mých poznatků mívají lidé největší stres kolem 20. hodiny. Doporučuji si v tuto dobu alespoň na půl hodinky lehnout, relaxovat. Pomáhá i jóga či dechová cvičení,“ prozradil Brázda.
Josefa Odehnalová:
Paní Josefa se ráno vzbudí, ustele si postel, uklidí si, přečte si noviny, zacvičí si, podívá se na televizi a jde spát. „Tak vypadá většinou můj den. Snažím se vnučce pomáhat se vším, co ještě zvládnu. Občas si zajdeme i na nějaké to pivo do nedaleké restaurace,“ usmívá se důchodkyně.

Při životě vás drží rodina

Psychotronik Brázda:
Dalším nezbytným faktorem je docílit roviny v rodinném systému. „Když třeba v minulosti nějaký člověk někoho zabil, může to například za sto let ublížit jeho prapravnukovi. Hodně mohou uškodit i potraty. Člověk se z toho musí očistit. Nejlepší formou, jak z toho ven, je meditace či rituál,“ prohlásil Brázda.
Josefa Odehnalová:
„Všem bych asi vzkázala, že si nemají nechat život odplavat. Dnes je strašně moc rozvodů a lidé se k sobě někdy chovají fakt hrozně. Moc se hádají a žijí zbytečně ve stresu. Doba je dnes hrozně zrychlená,“ řekla Nedělnímu Aha! žena, která je šťastná, že žije v milující rodině, se kterou jezdí každý rok na dovolenou do Beskyd.


Autor: David LAŠTOVKA, Lenka RAUEROVÁ
Foto Profimedia, Kateřina Kalibánová, ČTK, Lenka Rauerová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.