Největší skandály prezidentských voleb | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Největší skandály prezidentských voleb

Ani volba prezidenta Václava Havla se neobešla bez vulgárních výpadů.
Ani volba prezidenta Václava Havla se neobešla bez vulgárních výpadů.

V poslední době můžeme mít pocit, že se s prezidentskými volbami roztrhl pytel. Česko, Srbsko, Rusko, Keňa nebo USA – to všechno jsou země, kde buď velmi nedávno skončily, nebo se v blízké budoucnosti budou konat.


Co všechno dokážou politici udělat pro úspěch?

Zatímco u nás zpravidla probíhá vše relativně v klidu, hlavně proto, že jako občané nemáme možnost do volby mluvit, v zemích, kde rozhodují o volbě prezidenta obyčejní lidé, se leckdy semele ledacos. Kandidáti se snaží získat sympatie občanů, a tak se neváhají pouštět do zatraceně ostrých slovních přestřelek, rozdávají bezdomovcům polévku a koutky úst je bolí od strojených úsměvů. Co všechno udělají politici pro úspěch?

Česká republika – nadávky i trucování

I když nemáme možnost přímé volby, o tragikomické momenty, urážky a spoustu politického kšeftování ochuzeni nejsme. Sem tam se dokonce objeví i nějaký ten skandálek. Tady je seznam těch nejpeprnějších v krátké historii našeho samostatného státu:

1993 –Havel označen za válečného zločince

V lednu 1993 tehdejší parlamentní strana SPR-RSČ Miroslava Sládka (57) komplikovala prezidentskou volbu různými obstrukcemi a vulgárními výpady na adresu Václava Havla (71). Jeden z poslanců například prohlásil, že Havla nebude volit ze stejného důvodu, ze kterého by nevolil válečného zločince Adolfa Eichmanna († 56 – byl popraven). Kliknutím zvětšeteMimochodem, Eichmann byl jedním ze strůjců holocaustu!

1993 –Volby přerušila výhrůžka

Republikány v protihavlovských výpadech přerušilo anonymní oznámení, že v sále je bomba. To se naštěstí nepotvrdilo, nicméně volby celý incident nepříjemně narušil.

1998 –Pískot první dámy

V roce 1998 byli v hlavní roli opět republikáni. Jejich předseda a současně prezidentský kandidát Miroslav Sládek byl ve vazbě kvůli podezření z rasové nesnášenlivosti. Mluvčí republikánů Jan Vik prohlásil, že Václav Havel by se měl stydět, na což reagovala první dáma Dagmar Havlová hlasitým pískáním na prsty.

2002 –Rozhodli komunisté

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšetePrezidentské volby v roce 2002 byly opravdu nechutnou ukázkou politického kšeftaření. Kandidát Miloš Zeman (63) nastoupil do druhého kola voleb poměrně suverénně, ovšem velmi brzy mu spadl hřebínek, když ho podrazilo několik členů jeho vlastní strany, kteří mu původně slibovali svůj hlas. Zeman to neunesl, naštvaně opustil parlament a definitivně se stáhl na Vysočinu. Prezidentem se nakonec díky hlasům komunistů, se kterými v 90. letech nechtěl mít nic společného, stal Václav Klaus (66).

USA – Nejasnosti kolem zvolení George W. Bushe

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteV roce 2000 se v USA konaly volby, na které s napětím čekal celý svět. Oblíbený prezident Bill Clinton (61) byl na konci svého druhého volebního období a nemohl tedy znovu kandidovat. Republikánská strana nominovala do prezidentských voleb syna bývalého prezidenta – George W. Bushe (61). Demokraté se rozhodli pro využití Clintonovy popularity a do boje o Bílý dům vyslali Clintonova viceprezidenta Ala Gorea (59). Teprve počtvrté v historii USA se nakonec prezidentem stal kandidát, který získal menší počet hlasů voličů než jeho soupeř. Konkrétně ze 105 milionů voličů dostal Gore o 539 898 hlasů víc. Jak je to možné? V USA je zaveden poměrně složitý volební systém. Volba prezidenta je sice přímá, na rozdíl od České republiky volí všichni občané, ale své hlasy odevzdávají pouze volitelům, kteří potom jejich vůli promítnou do samotné volby prezidenta. Navíc se celá prezidentská volba nakonec zvrhla ve frašku, při které byly přepočítávány hlasy a nakonec musel rozhodnout až americký nejvyšší soud. Stalo se tak poprvé v americké historii.

Bushovy slavné výroky

O co by svět přišel, kdyby se prezidentem stal Al Gore místo George W. Bushe? Rozhodně bychom se tak často nezasmáli. Některé výroky hlavy USA jsou totiž opravdu velmi svérázné. Tohle je výběr těch nejlepších z nich:

● Kdo může za vraždy? Mohou za ně vrazi!
● Musíme zrušit teriéry! (chtěl původně říct bariéry)
● Úžasnou věcí na knihách je, že jsou v nich občas fantastické obrázky.
● Vím, že lidské bytosti a ryby spolu mohou žít v míru.
● Pokud neuspějeme, hrozí nám riziko neúspěchu.
● Velká část amerického importu pochází z ciziny.
● Máte u vás také černochy? (z rozhovoru s brazilským prezidentem)
● To není průmyslové znečištění, co poškozuje naše životní prostředí, jsou to nečistoty ve vzduchu a ve vodě, které za to mohou.

Keňa – volby rozpoutaly masakr

Africká Keňa je známá jako jeden z nejklidnějších a turisticky nejzajímavějších států regionu. Vše se změnilo, když byly na konci loňského roku oznámeny výsledky prezidentských voleb. Podle nich se vítězem stal dosavadní prezident Mwai Kibaki (77). Opozice a její lídr okamžitě Kibakiho obvinili z volebních machinací a vyrazili do ulic. Polovojenská policie na nic nečekala a do demonstrantů začala střílet. Podezření, že volby byly opravdu zmanipulované, má i mezinárodní společenství. V ulicích keňských měst se rozhořelo násilí, které si ve střední Evropě ani nedovedeme představit. Násilnosti, při kterých od začátku roku zemřelo podle oficiálních statistik minimálně 1000 lidí, stále nekončí.

JAR – Kandidát na prezidenta obviněn ze znásilnění

V Jihoafrické republice bude za rok na úřad prezidenta kandidovat muž, který kromě toho, že je obviněn z mnohamilionových úplatků a defraudací, byl obviněn i ze znásilnění HIV pozitivní ženy. Pohlavní styk přiznal a prohlásil, že: „Pro zuulského muže by bylo ponižující neuspokojit vilnou ženu.“ Je nutné vysvětlit, že Zuulové jsou kmen, z něhož Jacob Zuma (65), jak se prezidentský kandidát jmenuje, pochází. A že byla žena nakažená smrtícím virem? Pro Zumu žádný problém! Tento bývalý předseda Národní komise pro AIDS v zemi, ve které na tuto nemoc zemřely více než dva miliony lidí, se proti AIDS údajně brání dlouhou horkou sprchou.


Autor: (mik)
Foto Aha! – Marek Pátek, Martin Pekárek, Dalibor Puchta

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.