Čeští vojáci v Iráku: Připlaťte jim 170 000 Kč měsíčně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čeští vojáci v Iráku: Připlaťte jim 170 000 Kč měsíčně!

Vojáci v Iráku se už možná brzy dočkají větších příplatků k platu.
Vojáci v Iráku se už možná brzy dočkají větších příplatků k platu. (ČTK)

PRAHA – Za svoje vojáky, které vysílá na zahraniční mise do nebezpečných oblastí, bojuje ministerstvo obrany. Po vládě žádá schválení navýšení příplatku k měsíčnímu platu.

Za svoje vojáky, které vysílá na zahraniční mise do nebezpečných oblastí, bojuje ministerstvo obrany. Po vládě žádá schválení navýšení příplatku k měsíčnímu platu. Ten už několik let činí maximálně 4000 dolarů (cca 70 tisíc Kč) a vzhledem k radikálnímu snížení kursu koruny a dolaru je nevyhovující.

Nový návrh činí 10 tisíc dolarů, v přepočtu cca 170 tisíc korun a je v něm zohledněna bezpečnostní situace v jednotlivých oblastech, rizikovost a ohrožení života a zdraví. „Výše nynějších částek už neodpovídá nárokům, které na vojáky klademe,“ řekl v rozhovoru pro deník Právo generál Josef Prokš, který má zahraniční mise na starosti. Ministerstvo obrany svoje vojáky vysílá například do Kosova, Afghánistánu nebo Iráku.

Kromě těchto příplatků v zahraničí pobírají vojáci i základní plat (loni činil cca 23 tisíc Kč) a příplatek na bydlení (cca 10 tisíc Kč).

Zahraniční mise jsou finančně zajímavé pro vojáky, mnohem víc ale pro členy bezpečnostních ochranek. Ti podle dostupných informací například v Iráku pobírají plat až 400 tisíc Kč měsíčně, v Izraeli zhruba 250 tisíc Kč měsíčně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.