Zdražení MHD: Jízdenka za 26 korun! Už od Nového roku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zdražení MHD: Jízdenka za 26 korun! Už od Nového roku

Takhle rostly ceny jízdného v průběhu jednotlivých let.
Takhle rostly ceny jízdného v průběhu jednotlivých let.

PRAHA – A je jasno! Pražský primátor Pavel Bém a radní Radovan Šteiner se včera večer dohodli s ředitelem dopravního podniku Martinem Dvořákem na zvýšení cen jízdného od 1. ledna 2008. Přestupní jízdenka tak bude stát celých 26 korun, podraží i předplacené kupony!

A je jasno! Pražský primátor Pavel Bém a radní Radovan Šteiner se včera večer dohodli s ředitelem dopravního podniku Martinem Dvořákem na zvýšení cen jízdného od 1. ledna 2008. Přestupní jízdenka tak bude stát celých 26 korun, podraží i předplacené kupony!

Zdražení jízdného už je jisté několik měsíců, dopravní podnik ale dlouho hledal variantu, která by prošla pražským zastupitelstvem. I včera odpoledne totiž finanční výbor města zamítl zdražení přestupní jízdenky z 20 na 30 korun. „Je nemyslitelné vytáhnout z kapes Pražanů takové částky, které si dopravní podnik představuje, například zdražení ročního kuponu o 1700 korun,“ uvedl předseda výboru Petr Hulinský. A jen o chvíli později se vedení města domluvilo s dopravcem na kompromisu!

Přestupní jízdenka, která nyní stojí 20 korun, tak podraží na 26 Kč. Nepřestupní lístek bude stát místo 14 korun 18 a roční kupon zdraží na 4731 ze 4150 korun. O dosavadní jízdu zadarmo zřejmě přijdou senioři, podnik však chce zavést nové slevy například pro rodiny s dětmi nebo desetiměsíční kupony pro studenty.

Konečné slovo ohledně cen ale bude mít městská rada. Ta se zvýšením tarifů bude pravděpodobně zabývat už dnes a je víc než pravděpodobné, že dá zdražení vyjednanému primátorem zelenou. Rada by však měla rozhodnout co nejdříve, nové lístky bude třeba včas vytisknout. Podle finančního ředitele dopravního podniku Ivo Štiky jsou hlavními důvody pro zvyšování tarifů růst cen energií, snížení dotace magistrátu, zvyšování sazby daně z přidané hodnoty i zvýšení provozních výkonů. „Poptávka po MHD by na zvýšení ceny neměla reagovat,“ řekl Štika. Občané podle něj chtějí, aby se dopravní podnik věnoval čistotě vozů a bezdomovcům.

Každý rok dotuje město prodělečný dopravní podnik více než 8 miliardami korun. Bez ohledu na to, zda se ceny jízdenek změní, dá město dopravnímu podniku příští rok o 700 milionů korun méně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.