Václav Havel: Hrozí nám neofašismus! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Václav Havel: Hrozí nám neofašismus!

Václav Havel
Václav Havel (: ČTK)

PRAHA – V postkomunistickém světě hrozí podle bývalého prezidenta Václava Havla nový úkaz – neofašismus či plíživý fašismus. K této myšlence jej přivedl incident při prvomájové demonstraci neonacistů, kde policie zřejmě neúměrně zakročila proti kandidátce Strany zelených Kateřině Jacques, která proti demonstraci protestovala.

Havel policejní zákrok odsoudil. Zároveň uvedl, že čeští politici svými výroky často přispívají k atmosféře příznivé pro rozvoj neonacismu. „Třeba když se mluví o tom, že ten náš koncentráček nebyl tak úplně špatný jako ty cizí, že cizáci nemají co říkat, jestli naši handicapovaní budou v klecích, když se dává najevo, že menšina jinak sexuálně orientovaná nemá co vyskakovat,“ řekl exprezident v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize. Neonacistická hnutí podle něj v Česku existují, jsou organizovaná, mají vlastní sdělovací prostředky.

Prezident také vyjádřil sympatie Straně zelených, která má podle průzkumů volebních preferencí šanci dostat se po volbách do Poslaneckém sněmovny. „Já byl zelenej, když ještě většina dnešních zelených nebyla na světě,“ uvedl Havel, který podporuje i požadavek na přímou volbu prezidenta.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.