První Čech zaplatil za vlastní smrt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

První Čech zaplatil za vlastní smrt!

Poslanec Boris Šťastný: Doma by se mu umíralo lépe
Poslanec Boris Šťastný: Doma by se mu umíralo lépe (: archiv)

PRAHA – A je to tady! První Čech si zaplatil za svou vlastní smrt. Podle MF Dnes podstoupil nevyléčitelně nemocný český občan asistovanou sebevraždu na švýcarské klinice. A na seznamu zájemců jsou zde i další čtyři Češi.

A je to tady! První Čech si zaplatil za svou vlastní smrt. Podle MF Dnes podstoupil nevyléčitelně nemocný český občan asistovanou sebevraždu na švýcarské klinice. A na seznamu zájemců jsou zde i další čtyři Češi. Kromě Švýcarska je v Evropě eutanazie povolená ještě v Nizozemsku a Belgii. V Česku je zakázána, poslanec ODS Boris Šťastný ale říká: „Povolme ji také...“

„Je potřeba si uvědomit, že tento občan na to měl právo a nikdo mu v tom nemohl bránit,“ řekl deníku Aha! poslanec Boris Šťastný, zastánce tzv. asistovaných sebevražd, kdy se pod dohledem lékařů píchne nevyléčitelně nemocnému na jeho žádost smrtelný koktejl léků. Podle Šťastného by právě tento případ měl motivovat politiky k otevření diskuse o zavedení eutanazie v Česku. „Pro pacienta by bylo lepší, kdyby vše proběhlo v domácím prostředí. Mohl by být se svojí rodinou a v péči českých lékařů,“ řekl vystudovaný lékař Šťastný.

Spolu s kolegy před časem představil 8 základních podmínek, které by musely být splněny, aby byl pacient oprávněn požádat o eutanazii. V průzkumech se 60 procent lidí vyslovilo pro zavedení asistované sebevraždy. Odborníci jí ale příliš nakloněni nejsou, bojí se zneužití. Proti jsou i politické strany.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.