Černá skládka u Rohatců: Místostarosta odpad dovezl majiteli před dům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Černá skládka u Rohatců: Místostarosta odpad dovezl majiteli před dům!

...a nechal ho tam ležet.
...a nechal ho tam ležet. (Foto Facebook Petra Kříže)

Vezměte si svůj odpad zpět! Místostarosta Rohatců Petr Kříž (43) zvolil originální metodu v boji s černým odpadem, vyhozeným u vesnice. Pytle odvezl traktorem zpátky jejich majiteli!

„Když se odpad objevil na křižovatce s polní cestou kousek od Rohatců, poslal jsem tam zaměstnance, aby ho uklidili. V jednom z pytlů se našla administrativa s adresou, podle které jsme poznali, komu odpad patřil,“ popsal Aha! místostarosta Rohatců Petr Kříž. Pytle proto naložil na valník a ve čtvrtek traktorem odvezl do vedlejších Brozan až před dům Pavla M., právě jemu byly dopisy v odpadcích adresované.


„Normálně jsem mu to odvezl, aby si to reklamoval třeba u nějakých vývozů. V Brozanech asi došlo k nějakému pochybení a na základě toho se to dostalo k nám,“ doplnil Kříž. Jenže dotyčný si to nenechal jen tak líbit. „Už mi kvůli tomu volala policie, ale já jsem nic neudělal, podle zákona je ten člověk za svůj odpad zodpovědný, dokud to nepředá na skládku. Já jsem mu ho pouze přivezl zpět,“ stojí si za svým Kříž.

»Sousedské« řešení
Místostarosta Petr Kříž se brání, že pouze postupoval podle zákona. Tak jednoduché to ale není. „Vyřešil to takříkajíc po sousedsku. Právně čisté řešení by bylo, kdyby s dotyčným člověkem zahájil správní řízení, ve kterém by se mu prokázalo, že je odpad skutečně jeho,“ řekl Aha! renomovaný advokát Jan Černý. 

Podvádí lidé i firmy
Problém s odpadem způsobují nezodpovědní lidé i firmy. „Řeknou, že jim to někdo ukradl z popelnice, že to nikam nepohodili, a nikdo jim to nedokáže,“ líčí problémy místostarosta Kříž. A některé firmy zase odpad lidem odvezou, ale už jej nezlikvidují tak, jak by měly. „Obce to řeší různě, třeba si najmou hlídače, nebo na problematické místo nainstalují fotopast. To je potom důkaz jako hrom,“ doplnil advokát Jan Černý.

Víte, že...
...obce mohou za černou skládku uložit pokutu až do výše 50 000 korun?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.