Alergik Svätopluk Blažej (22) z Brna několikrát upadl do bezvědomí: Vynalezl náramek na záchranu života | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Alergik Svätopluk Blažej (22) z Brna několikrát upadl do bezvědomí: Vynalezl náramek na záchranu života

Svätopluk Blažej (vlevo) s kolegou Michalem Rišou.
Svätopluk Blažej (vlevo) s kolegou Michalem Rišou. (Foto pro Aha! – VUT Brno, Svätopluk Blažej)

Od dětství trpí těžkou alergií na včelí bodnutí. Svätopluk Blažej (22) z Brna se několikrát ocitl i v přímém ohrožení života, dokonce několikrát upadl do komatu. Mezi životem a smrtí strávil už pár měsíců. Nyní vymyslel zařízení, které včas na zdravotní problémy upozorní.

Když se v nemocnici naposledy probudil z bezvědomí, uvědomil si, že už nechce spoléhat na náhodu, jestli mu někdo přivolá pomoc. Je studentem brněnského Vysokého učení technického a proto začal přemýšlet a zkonstruoval náramek, který nepřetržitě monitoruje dech, pulz a tělesnou teplotu. Majitele může včas upozornit, že se děje něco nezvyklého.


Zachytí změnu
„Náramek nošením získá data o chování těla konkrétního člověka. Pokud nastane nějaká změna, a nemusí to být přímo zástava srdce, náramek pozná, že se děje něco nezvyklého a může bez prodlení přivolat pomoc,“ vysvětlil student. Svému vynálezu dal jméno Life Saving Bracelet, což znamená Život zachraňující náramek.

Jako hodinky
Přístroj podobný hodinkám v reálném čase zaznamenává i místo, kde se jeho nositel nachází. V případě náhlé zdravotní komplikace může sám přivolat záchrannou službu či rodinu a určit přesnou polohu na životě ohroženého člověka. „Zařízení nabízí i vzdálený přístup k datům, se kterými může pracovat například ošetřující lékař nebo příbuzní dotyčného,“ dodal Blažej.
Vizualizace náramku, který může pomoci seniorům i sportovcům



První otestují senioři
Student Svätopluk Blažej má momentálně hotový prototyp a prvních deset kusů náramků je již ve výrobě. „Ty budou následně nosit a testovat senioři v domově důchodců. Máme už navázanou spolupráci s Cardio Analytics, jejichž software budeme v náramcích používat. Ten vznikal na základě dat a spolupráce s nemocnicí v Šumperku a s brněnsko-americkou Mayo Clinic,“ doplnil Blažej.

Stát bude 5000 korun
Náramek se prakticky sám učí. Čím déle ho člověk nosí, tím přesnější bude měření a získávání dat. Každá nárazová změna životní funkce pak signalizuje, že se s tělem děje něco zvláštního a může se blížit například záchvat, třeba anafylaktický šok. Svätopluk Blažej jej chce uvést na trh do konce roku. „Zatím máme velmi pozitivní ohlasy. Využití najde nejen v případě seniorů nebo nemocných lidí, ale i u sportovců či fyzicky náročných povolání,“ vysvětlil Blažej. Náramek by měl stát kolem pěti tisíc korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.