Ženy, které objevovaly, ale muži jim jejich vynálezy vzali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ženy, které objevovaly, ale muži jim jejich vynálezy vzali!

Jocelyn Bell-Burnell (74)
Jocelyn Bell-Burnell (74) (Foto ara)

Známe ji jako první nahotinku ve filmu, a ona přitom dala světu několik vynálezů! Herečka Hedy Lamarr ze snímku Extase režiséra Machatého byla nejen krásná, ale i po čertech chytrá. Vymyslela šumák do vody a základy wifi. Ostatně žen, na které se zapomnělo, je víc…

Hedy Lamarr (1914 – 2000) První nahota ve filmu

Šestkrát se vdala, vždy výhodně. Byla i milenkou Chaplina, JFK nebo Marlona Branda. U nás ji známe spíš jako hanbatou hvězdu filmu Extase než vědkyni, bez které bychom dnes neměli wifi. Hedy Lamarr rozená Hedwig Eva Maria Kiesler byla vedle hollywoodské hvězdy ještě nadšenou vynálezkyní. Vymyslela třeba židličku do sprchy nebo šumáky rozpustné ve vodě. Kromě těchto zlepšováků se ale podílela na vytvoření tajného komunikačního systému pro americké ponorky za 2. světové války. Princip byl v tom, že radiový signál se rychle měnil mezi různými frekvencemi, a nepřítel ho tak nemohl zastavit a přerušit.

Dokonce na něj s hudebním skladatelem Georgem Antheilem, se kterým ho vymysleli, dostali patent, jenže námořnictvo v objevu potenciál nevidělo, i když ho dostalo zadarmo. Technologie byla využita až v 80. letech do rádií v autech, mobilních a bezdrátových telefonech a pro Bluetooth. Lamarr dožila ve velkém zklamání. S herectvím musela skončit po nepovedené plastice a za převratný vynález se jí nikdy nedostalo opravdového uznání.

Rosalind Franklin (1920 – 1958) Ukradli jí popis DNA

S doktorátem z fyzikální chemie z Cambridge se zabývala rentgenovou krystalografií, která pomáhá určit strukturu molekul. Na King’s College v Londýně zkoumala složení DNA a pořídila její první fotografii pomocí rentgenu označenou jako Foto 51. Kolegové z Cambridge James Watson, Francis Crick a Maurice Wilkins snímek viděli a popsali i strukturu DNA. V roce 1962 si za to odnesli Nobelovu cenu, Franklin byla už ale čtyři roky po smrti, zemřela na rakovinu vaječníků.

Katherine Johnson (99) Počítala trajektorie letu raket

Jako žena černé pleti to měla v USA v minulosti hodně těžké, pracovala v NASA, vynalézala s bílými, ale na do jídelny a na toalety musela mezi černé úředníky. Analyzovala data z černých skříněk letadel a prováděla přesné matematické výpočty. V roce 1961 se jí podařilo vypočítat trajektorii letu Alana Sheparda, prvního Američana ve vesmíru. Astronaut John Glenn si ji osobně vyžádal, aby ověřila výsledky jeho plánovaného letu, a odmítal odstartovat, dokud nebude hotova.

Další chytré hlavičky naleznete v tištěném Nedělním Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.