Manažerka obchoďáku, kde uhořelo 41 dětí a 23 dospělých lidí, v slzách tvrdila: Musel to být žhář! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Manažerka obchoďáku, kde uhořelo 41 dětí a 23 dospělých lidí, v slzách tvrdila: Musel to být žhář!

Manažerka centra Naděžda Suddenok.
Manažerka centra Naděžda Suddenok. (Foto ČTK, Reuters, Profimedia.cz, Facebook)

Celé Rusko truchlí. Po tragédii v sibiřském nákupním centru, ve kterém uhořelo 41 dětí, 23 dospělých a 200 kusů zvířat v minizoo, začalo pohřbívání prvních obětí. Zatímco obyvatelé protestují v ulicích, na management centra už začala padat obvinění.

Mezi pěti zadrženými je i manažerka centra Naděžda Sudděnok, která si vyslechla obvinění z několika trestných činů s následkem smrti. A ačkoli je podle vyšetřovatelů nejpravděpodobnějším důvodem požáru závada na elektroinstalaci a zkrat, Sudděnok mluví jinak. „Jsem si naprosto jistá, že se jednalo o žhářský útok,“ obhajovala se. „Vždyť se podívejte, jak se na záběrech ihned objevuje obrovský sloupec ohně až do stropu! To by od nějaké jiskry nemohlo být,“ tvrdila u vazebního soudu.

Verzi o výrostcích se zapalovačem v molitanové dopadové jámě trampolínového centra ve 4. patře obchoďáku podporuje: „Centrum v poslední době pravidelně navštěvovala společnost mladistvých, kteří se chovali velmi špatně. Několikrát byli i vyvedeni, ale jejich totožnost jsme nikdy nezjišťovali...“

Odmítla rovněž, že by děti mohly být zamčeny v kinosálech: „Dveře se zavíraly, ale nikdy nezamykaly.“ dušovala se. „Zřejmě nešlo otevřít kvůli poruše, měly magnetické západky. Jiné vysvětlení nemám...“

Oheň propukl v neděli, šest stovek zasahujících hasičů jej však zkrotilo až během pondělka, pak teprve začalo vyhledávání obětí v troskách...

Počet obětí je tak vysoký i kvůli zamknutým únikovým východům a vypnutým požárním hlásičům, které prý nefungovaly už týden před neštěstím, nikoho to ale tehdy netrápilo. Proto bylo také policií zadrženo hned pět lidí z managementu centra... Na všechny soud uvalil vazbu.

Pětice obviněných

Naděžda Sudděnok, manžerka centra
Georgij Sobolev, technický ředitel
Alexander Nikitin, šéf bezpečnosti
Igor Poloziněnko, dodavatel požární čidla
Sergej Anťušin, ochrankář (vypnul alarm)

Policie nařizuje pozůstalým: Musíte mlčet!

Kolik lidí opravdu zemřelo? stála na mnoha transparentech v davu sroceném v Kemerovu. Rozzuřený dav podezřívá ruské autority z toho, že čísla obětí jsou mnohem vyšší, než jsou ochotny přiznat. Této verzi nahrává i svědectví Igora Vostrikova, kterému při neštěstí uhořela manželka Elena (30), sestra Alyona (23) a tři děti v předškolním věku. „Přišli za mnou od policie, abych podepsal, že o tragédii nebudu mluvit. To jsem samozřejmě odmítl,“ stěžuje si zoufalý otec. Policie prý zamezuje v přístupu rodičů k mrtvým tělům jejich dětí, policisté také údajně zabavují mobilní telefony a videokamery lidem žijícím v sousedství požářiště. „Není důvod nevěřit oficiálním zdrojům,“ říká policie s tím, že původce „smyšlené zprávy o stovkách obětí“ vypátrá a potrestá.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.