Dala děti do kina a šla nakupovat! Jiná učitelka uhořela s dětmi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dala děti do kina a šla nakupovat! Jiná učitelka uhořela s dětmi

Krásná Tatiana Darsalia zůstala v plamenech.
Krásná Tatiana Darsalia zůstala v plamenech. (Foto Reuters, ČTK, Profimedia.cz, Twitter)

Nedělní požár v sibiřském Kemerovu si oficiálně vyžádal život 64 lidí, z toho 41 dětí. Ve městě však kolují divoké fámy, že pohřešováno je dalších 85 osob, z nichž velká většina jsou školáci mezi deseti a třinácti lety. Lidé vedení pozůstalými zuří a vyšli do ulic.  

Nákupní a zábavní centrum v Kemerovu byla klasická »ošizená« stavba z dob Sovětského svazu, kterou před pěti lety lehce zmodernizovali. Ne však po stránce zabezpečení. Podle deníku Siberian Times se tak v případu požáru budova změnila v labyrint smrti, odkud nebylo úniku. Jen pár oken, jediné hlavní schodiště, jediná výtahová šachta a jeden eskálator. „Bylo to postavené ze s*aček, levného plastu a kusů dřeva. Na požární alarmy už nezbyly peníze,“ rozhořčil se tamní poslanec Anton Gorelkin.

Dvě učitelky

Na Sibiři právě začaly jarní prázdniny, a tak toho mnozí pedagogové a rodiče využili, aby vzali děti do města za zábavou. Z malé vesnice Treševskij tak dorazila do centra Zimní třešeň celá třída vedená učitelkou a dvěma rodiči jako doprovodem. Dospělí v osudný den ale poslali děti do kina a... Sami šli nakupovat!

Což je ovšem zachránilo před děsivou smrtí v plamenech – všichni přežili. Zato jejich svěřenci ‒ sedm dívek a jeden chlapec ve věku 11 až 12 roků ‒ jsou buď po smrti, nebo se pohřešují. Viktoria, Veronika, Elena, Tatiana, Anastasia...

Také další učitelka, tentokrát ze střední školy v Kemerovu, s sebou přivedla celou třídu. Tatianu Darsaliu (†37) však noční můry jako učitelku z Treševského do konce života pronásledovat nebudou. Zemřela a její tělo bylo vůbec první, které se podařilo identifikovat.

Z pekla, ve kterém teploty dosahovaly až 700 stupňů Celsia, naštěstí unikla její dcera Eleonora (14).

Náměstek na kolenou prosí dav o odpuštění

Na náměstí Kemerova se včera sešly tisíce demonstrantů, kteří kritizovali liknavý postup při vyšetřování požáru. Lidé žádali pravdivé informace a demisi kemerovského gubernátora Amana Tulejeva. Jeho náměstek Sergej Civilev prosil dav na kolenou za odpuštění. Do města přijel uklidňovat vášně i Vladimír Putin. Z improvizované tribuny mluvili pozůstalí, ženy před mikrofonem plakaly.

Exklusivní videa z hořícího pekla: Lidé se nemohli dostat ven, požár se šířil neuvěřitelnou rychlostí



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.