Jak vyzrát na revizory? Černí pasažéři jsou stále důmyslnější | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak vyzrát na revizory? Černí pasažéři jsou stále důmyslnější

V metru se pohybujte u kolejí, tam vás zaručeně nikdo nezkontroluje.
V metru se pohybujte u kolejí, tam vás zaručeně nikdo nezkontroluje. (Aha! – Václav Nekvapil, ČTK)

PRAHA – Je to věčný boj! Revizor a černý pasažér. Zatímco kontroloři mají svůj postup zákonem daný, ti, co za jízdu v hromadné dopravě nechtějí platit, nacházejí stále více triků, jak s revizorem zamést.

Je to věčný boj! Revizor a černý pasažér. Zatímco kontroloři mají svůj postup zákonem daný, ti, co za jízdu v hromadné dopravě nechtějí platit, nacházejí stále více triků, jak s revizorem zamést.

V karlovarském autobusu nedávno skupinka mladých lidí rozdávala cestujícím letáčky s radami »jak se zbavit otravného revizora«. A měli kde čerpat, internet je takových návodů plný. V Ostravě to vzal černý pasažér Tomáš Labda z jiné stránky a revizora rovnou pokousal. Vyfasoval za to pětiměsíční podmínku. Proto se raději inspirujte radami Aha! – pokud se jich budete držet, měli byste vyváznout bez úhony.

Nejvíce kontrolorů zaměstnává pražská hromadná doprava. Zde se také denně přepraví zhruba tři miliony cestujících. Nejméně 200 tisíc jich však jezdí »načerno«. V Praze působí přes sto padesát revizorů a z výsledků jednoduché matematiky je jasné, že pravděpodobnost odhalení černého pasažéra je velmi malá. Přestože šance odhalení nepoctivého cestujícího je mizivá, podařilo se v loňském roce dopravci vybrat na pokutách přes 108 milionů korun, v celé republice je to pak odhadem půl miliardy.

16 zaručených rad, jak vyzrát na revizora

  1. Základní fintou je nezpanikařit, nezpomalovat, a ignorovat je. Snažte se dělat jako by nic a jen tak okolo nich projít.
  2. Nechte si ukázat revizorovy doklady, zkontrolujte číslo na jeho legitimaci s číslem na odznaku a porovnejte portrétní fotografi i s obličejovými rysy. V případě pochybností o pravosti (revizor není třeba oholen), zavolejte policii a nahlaste falešného revizora.
  3. Na základě přepravní smlouvy vás má přepravce přepravit z bodu A do bodu B, za to se platí. Nejedeli však spoj na čas, není důvod platit.
  4. Ukažte revizorovi neoznačenou jízdenku. A tvrďte, že jste ji do strojku strkal. Pokud se zeptá jak, předveďte mu to… cvak!
  5. Neplaťte na místě, nechte si vypsat pokutový bloček, ale v žádném případě jej nepodepisujte! Při následném soudním sporu vám bude dopravce jen těžko dokazovat, že jste to byl právě vy.
  6. Nemusíte prokazovat svou totožnost, aniž by vám hrozila nějaká pokuta navíc.
  7. Pokud utečete, opět vám nic nehrozí, žádná pokuta navíc.
  8. Prokázat se je povinen stojící nebo sedící cestující. Pokud visíte na tyči, jste mimo hru (platí pouze v některých městech).
  9. Jednou rukou se držíte madla, v druhé ruce mějte zavazadlo. Podle přepravního řádu se musíte za jízdy držet. Revizorovi řekněte, že jízdenku máte v kapse, ale v žádném případě mu nedovolte ji vyndat.
  10. Pokud vystoupíte na nástupní ostrůvek, jste mimo placenou přepravní zónu, nikdo vás nemůže kontrolovat.
  11. Pokud revizor přivolá policii či strážníky k prokázání vaší totožnosti, ti nesmějí sdělit dále vaše údaje. Zapište si proto čísla odznaků pro případnou stížnost.
  12. V metru nesmějí revizoři kontrolovat poblíž kolejí. Černý pasažér by se prý mohl leknout a skočit pod vlak.
  13. Policista vám musí při kontrole totožnosti sdělit zákonem uvedený důvod, proč vás kontroluje. V opačném případě se dopouští zneužití pravomoci veřejného činitele a můžete na něj podat trestní oznámení.
  14. Revizory na zastávce poznáte tak, že chodí zpravidla ve dvou. Mají šedivé nebo tmavě zelené oblečení, většinou bez zavazadel, výjimečně mají příruční taštičku. Když nastoupí do vozu, zásadně si nesedají a vůbec se spolu nebaví.
  15. Nejvíce revizorů je možno potkat každého čtvrtého v měsíci.
  16. Revizoři nejdříve kontrolují cestující, kteří stojí poblíž označovačů lístků.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.