Likvidace dvojitého agenta Skripala: Přivezla jed z Moskvy dcera? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Likvidace dvojitého agenta Skripala: Přivezla jed z Moskvy dcera?

Agent Skripal
Agent Skripal (Foto Reuters, ČTK)

Další zvrat v kauze pokusu o vraždu přeběhlého ruského špiona Sergeje Skripala (66), která pořádně napjala britsko-ruské vztahy. Nervovým jedem Novičok asi na agenta nezaútočili na britském území, nýbrž ho podstrčili jeho dceři v Moskvě, sdělil deníku Daily Telegraph zdroj z tajné služby MI5.

Julija (33) byla v Rusku ještě začátkem měsíce, do Londýna za otcem přiletěla 3. března. Na lavičce oba zkolabovali nazítří, po obědě v restauraci. Podle expertů odpovídá hypotéze s podstrčeným jedem i skutečnost, že úřady nezveřejnili žádné snímky možných útočníků – ač je Salisbury podle britského zvyku prošpikováno bezpečnostními kamerami, nikdo podezřelý se kolem obou obětí nemotal.


Ve Skripalově bytě se pak patrně otrávil i vyšetřující detektiv Nick Bailey (38), který v nemocnici bojuje o život stejně jako Skripal s dcerou. Celkem do kontaktu s nebezpečným toxinem mohlo přijít až 131 lidí, uvedl Paull Mills, zástupce náčelníka wiltshireské policie; každý den je kontrolují po telefonu, 46 osob se nechalo kvůli obavám z otravy vyšetřit.
Britská policie včera oznámila, že jako vraždu vyšetřuje i pondělní úmrtí Nikolaje Gluškova (†68), přítele miliardáře a kritika Kremlu Borise Berezovského. Na jeho těle byly známky udušení.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.