Před 160 lety zemřel opěvovaný i zatracovaný Josef Václav Radecký z Radče | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Před 160 lety zemřel opěvovaný i zatracovaný Josef Václav Radecký z Radče

Polní maršálek Radecký byl u vojáků oblíbený, uměl totiž všechny jazyky, kterými se v Rakousku mluvilo.
Polní maršálek Radecký byl u vojáků oblíbený, uměl totiž všechny jazyky, kterými se v Rakousku mluvilo. (Foto ČTK, ara)

Jeho strategie porazila Napoleona a udržel rakouské državy Itálii. Po celém Rakousku mu stavěli pomníky, ten první stál v Praze. S rozpadem habsburské monarchie ale zhasla i sláva českého hraběte Josefa Václava Radeckého (†91), který byl vnímán jako jeden z pilířů starého císařství.

Josef Václav Radecký z Radče se narodil roku 1766 jako potomek českých šlechticů. Jeho původ a zároveň skromný majetek jej předurčoval k vojenské kariéře. Zde mohlo plně vyniknout i jeho nadání pro vojenskou a politickou strategii. V mládí dělal pobočníka legendárnímu generálu Laudonovi v bojích proti Turkům. Později při válkách proti Francii to byl právě on, kdo vymyslel postup spojeneckých vojsk v bitvě u Lipska. Tam byl roku 1813 poražen Napoleon Bonaparte (†51).

Ubránil Itálii

Když Radecký v roce 1836 dostal k sedmdesátinám hodnost polního maršálka, zdálo se, že své největší vojenské úspěchy má již za sebou. Skutečný vrchol jeho vojenské kariéry měl ale teprve přijít. Roku 1848 vpadla do severní Itálie, kterou tehdy drželi Habsburkové, sardská armáda. Chtěla apeninský poloostrov sjednotit pod nadvládu Savojských.

Radecký musel nejprve se svým vojskem ustoupit, proti přesile ale udržel pevnost ve Veroně. Když konečně dorazily rakouské posily, porazil tehdy dvaaosmdesátiletý Radecký v bitvě u Novary armádu Savojských, ačkoliv měla stále přesilu asi 100 proti 70 tisícům mužů. Dobyl zpět ztracené Benátky a Rakousko si díky němu udrželo italská panství na dalších deset let.

Strauss složil marš

Na počest jeho vítězství u Novary složil rakouský skladatel Johann Strauss starší (1804 – 1849) slavný Radeckého pochod. Skladba se stala velice populární u vojáků a tradičně uzavírá novoroční koncert vídeňské filharmonie.

Vrátí se pomník?

Ačkoliv se Josef Václav Radecký z Radče po vzniku Československa netěšil velké oblibě, za života platil za protiváhu k nenáviděnému generálu Alfrédu Windischgrätzovi. Ten krvavě potlačil povstání v Praze roku 1848. Pomník mu na Malostranském (tehdy Radeckého) náměstí v Praze vytvořili sochaři Josef a Emanuel Maxové a je považován za jeden z nejpovedenějších u nás. Za první republiky byl odvezen do Lapidária Národního muzea, příliš totiž připomínal staré pořádky. Nyní se ozývají hlasy, které požadují navrácení pomníku na jeho původní místo.

Nadělal si nepřátele

Josef Václav Radecký byl zastáncem u ostatních velitelů nepopulárních, i když pokrokových vojenských reforem. Tím si nadělal mnoho nepřátel, a tak byl po skončení tažení proti Francii na čas »uklizen« do Olomouce. Nakonec byl roku 1831 převelen do Itálie, kde si mohl konečně »drilovat« armádu po svém.

Uklouzl a zemřel

Ačkoliv se traduje, že byl Josef Václav Radecký sedmkrát vážně raněn v bojích, jeho smrt nakonec byla téměř banální. Jako devadesátník uklouzl na naleštěné podlaze ve svém milánském paláci. Zlomil si krček a zemřel 5. ledna 1858 na komplikace spojené se zlomeninou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.