Ruské ponorky slídí kolem datových kabelů: Evropa se bojí o internet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ruské ponorky slídí kolem datových kabelů: Evropa se bojí o internet!

Ruská útočná ponorka třídy Ščuka (Štika) s atomovým pohonem.
Ruská útočná ponorka třídy Ščuka (Štika) s atomovým pohonem. (Foto Profimedia.cz, Submarine Cable Map, Microsoft, ara)

„Zranitelnost kabelů na dně moří je novým rizikem pro náš způsob života,“ varuje šéf britských vojsk. Právě u transatlantických kabelů, na nichž závisí světový internet, se nějak podezřele často »motají« ruské lodi a ponorky.

„Británie a spojenci z NATO už začali klást důraz na mise k ochraně mořských komunikací, a to kvůli hrozbě modernizovaného ruského námořnictva,“ prohlásil vrchní letecký maršál Stuart Peach (61), jenž mimochodem v příštím roce nahradí Čecha Petra Pavla (56) ve funkci šéfa vojenského výboru NATO. „Vedle nových lodí a ponorek zdokonaluje Rusko své nekonvenční kapacity a zbraně pro informační válku.“

Agresivní ponorky

Podle amerických zpravodajských služeb ruské ponorky »agresivně operují« poblíž kabelů na dně severního Atlantiku. Těch je asi dvacítka, dělí je od sebe maximálně pár set kilometrů a visí na nich takřka veškerá komunikace mezi Severní Amerikou a Evropou. Přes satelity jde jen procento dat! A vzhledem k tomu, že dat na světě enormně přibývá, stačí přerušit třeba dva z kabelů, aby měla Evropa pořádný problém.

Podle maršála Peache je proto nutné kabely střežit, jakkoli to může připomínat doby studené války. Experti z organizace Policy Exchange mají stejné obavy a připomínají, že něco podobného už Rusové předvedli. Když anektovali ukrajinský Krym, jedno z prvních opatření bylo právě odstřihnutí komunikačního kabelu. Možná Rusové nemají v úmyslu kabely ohrožovat, třeba je chtějí jen »odposlouchávat«. Ani to ale není zrovna příjemná vyhlídka... Tečou tudy i prachy!

Všemi podmořskými kabely denně proteče 97 % veškerých globálních komunikací, včetně finančních transakcí ve výši čtvrt biliardy dolarů denně. Procento dat mezi kontinenty přenesou satelity, zbylá 2 % obstarají další zdroje (mj. pozemské kabely a dráty).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.