Vánoční dárky online: Jak nakupovat v zahraničních e-shopech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Vánoční dárky online: Jak nakupovat v zahraničních e-shopech!

Jak nakupovat v zahraničních e-shopech?
Jak nakupovat v zahraničních e-shopech? (istockphoto.com)

Čím dál tím více lidí nakupuje dárky na Vánoce přes zahraniční e-shopy. Řada natěšených kupců si ale neuvědomuje, že je velký rozdíl, když přes internet nakupují v rámci Evropské unie, nebo mimo ni.

Mezi největší rizika nákupu ze zemí mimo Evropu patří clo, DPH a kurz exotické měny. „Cena, kterou člověk vidí na čínském e- -shopu, není ta, kterou celkově zaplatí,“ vysvětluje Jan Jeřábek z banky Creditas. „Pokud je zboží za víc než 150 eur, odvede se clo a následně i DPH. A to nejen z ceny zboží, ale i ze cla a obvykle i dopravy. V praxi tak třeba lyžařská bunda vyjde cca o třetinu dráž, hračky více než o čtvrtinu,“ vypočítává. Problém může být i se zabezpečením platby. „Ostražitost se vyplatí zejména při platbách platební kartou v e-shopech mimo Evropskou unii,“ zdůrazňuje Ondřej Hák z Equa bank. „Pokud se nejedná o prověřený a zavedený e-shop, nedoporučujeme klientům používat pro platby kartu vydanou k jejich hlavnímu běžnému účtu,“ dodává.

Výhody »evropského« nákupu
Podle stejných pravidel, a tedy poměrně bezpečně byste měli nakoupit v e-shopech zemí Evropské unie. Nabízejí tyto výhody:
● Cena, kterou vidíte, je obvykle konečná cena (tedy včetně daně).
● DPH odvádí prodávající a jeho výše se řídí pravidly daného státu.
● Clo se neodvádí vůbec.
● Platí právo na vrácení zboží bez udání důvodu.
● Minimálně dvouletá záruka platí ve všech zemích EU.
● POZOR! Určující není země, kde je e-shop, ale země, ze které je zboží fyzicky odesláno. Problém tak může být třeba se zbožím z britského e-shopu se skladem v Číně.

5 rad, jak nakupovat mimo Evropskou unii

1. Nedůvěřujte a prověřujte Nakupujte jen v důvěryhodných obchodech. „Pročtěte reference a hodnocení od reálných uživatelů a podívejte se, zda je jich dost. Klidně se spojte s e-shopem napřímo přes chat nebo e-mail, kvalita přímé komunikace hodně pomůže se zorientovat,“ říká Jan Jeřábek.

2. Pročtěte si obchodní podmínky V Evropské unii jsou podmínky pro vrácení zboží sjednocené. Mimo EU s tím ale počítat nemůžete. Pročtěte si tedy pravidla reklamací, oprav či práva na vrácení zboží do určitého data. Ne vždy a u všech druhů zboží je to totiž možné.

3. Srovnejte si cenu Nezaměřujte se jen na cenu uvedenou u zboží. „Roli hraje DPH, clo a doprava. Do 22 eur se žádné clo ani DPH neplatí, mezi 22 a 150 eury jen DPH, nad 150 eur už clo i DPH,“ vypočítává Jeřábek. Je pak jen na vás, jaký rozdíl oproti »evropské« ceně ještě považuje za tak výhodný, aby vám vynahradil delší dobu dodání a složitější postup. Příklad: Když zakoupené zboží stojí 10 tisíc korun a doprava 200 korun, reálně budete platit cca 13 tisíc a poplatek poště za celní řízení.

4. Ověřte si u banky kurz Než dáte pokyn k zaplacení, informujte se, jaký dává vaše banka měnový kurz a jaké poplatky jsou s platbou spojeny. „Např. u amerického dolaru nejsou rozdíly až tak velké (cca 2 %), ale u čínského juanu či indické rupie už je rozdíl značný – více než 4 %,“ upřesňuje Jeřábek. Podle něj pak u platebního systému PayPal zase někteří obchodníci přenášejí poplatek za platbu na zákazníka.

5. U dražšího zboží se cestě na poštu nevyhnete. „U standardního zaslání se s vámi pošta spojí, abyste podepsali, že za vás může vyřídit celní řízení. Naštěstí se toto dá podepsat jen jednou a propříště už věci pošta vyřídí rovnou a vy jen zboží zaplatíte při převzetí,“ dodává odborník.

7 nástrah
Než »odkliknete« potvrzení nákupu v zahraničním e-shopu, ujasněte si, jestli jste opravdu počítali se všemi možnými riziky. Tahle jsou nejčastější: ● jazyková bariéra ● clo ● DPH ● doprava ● možnost reklamace ● vrácení zboží ● kurz při platbě v jiné měně než v eurech

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.