8 rad pro online shánění vánočních dárků: Bezpečný nákup na internetu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

8 rad pro online shánění vánočních dárků: Bezpečný nákup na internetu!

Bezpečný nákup na internetu!
Bezpečný nákup na internetu! (Foto scom)

Nakupování přes internet nabízí úsporu peněz i možnost, jak se vyhnout únavnému běhání po obchodech. Jenže také je možné poměrně snadno o peníze přijít. Aha! vám poradí, jak chytře nakupovat online. 

Online nákupy má v oblibě stále více lidí. Podle průzkumu na internetu nakupuje 9 z 10 Čechů. Zároveň ale přibývá i podvodníků. „Dnes bohužel není problém vytvořit falešnou, přitom věrohodně vypadající internetovou stránku, vybrat od pár důvěřivců peníze a zmizet,“ varuje Petra Kopecká z Raiffeisenbank. Při internetových nákupech je proto nezbytná obezřetnost.

1*Využívejte srovnávače

Nezapomeňte si srovnat nabídky. Okoukněte ceny na co největším počtu e-shopů. Existují i internetové srovnávače (např. Heureka.cz nebo Zbozi.cz), kde najdete přehled nabídek a cen.

2*Čtěte recenze

„Nakupujte pouze na prověřených online shopech, kde si můžete přečíst recenze a doporučení předchozích zákazníků,“ radí Kopecká. Varovná je nejen podezřele nízká cena, ale i počet recenzí. Problém je jak vysoký počet negativních, tak nízký počet jakýchkoli hodnocení.

3*Nesledujte jen cenu

Nezajímejte se jen o cenu. Hledejte i informace o firmě, kontakty, smluvní a doručovací podmínky. „Zajímat by vás mělo i dodržování slíbené dodací lhůty, jak vyřizuje vrácení zboží v zákonné lhůtě či reklamace a zda dodává ke zboží záruční listy a návody k použití,“ vypočítává Kopecká.

4*Dobírka to jistí

Nakupujete v obchodě, se kterým nemáte žádnou zkušenost? Jestli máte obavy z možného podvodu, můžete platit dobírkou, tedy až po dodání zboží. Dobírka sice nákup prodraží o pár desítek korun, ale nemůžete přijít o peníze, pokud objednané zboží nedorazí.

5*Opatrně při online platbě

Chcete platit online? „Zatím nejlepší v praxi používaný systém je 3D Secure,“ říká Gabriela Brůhová ze Sberbank. K identifikaci používá kromě čísla karty, platnosti a tzv. CVV či CVC kódu také dodatečnou identifikaci. „Při každé internetové platbě vám banka zašle SMS s ověřovacím kódem a platba proběhne až po jeho zadání,“ dodává Brůhová. Pokud tento systém vaše banka nepodporuje, nastavte si na kartě limit pro nákupy přes internet.

6*Pozor s převodem

Bez rizika není ani platba bankovním převodem. „Snadno se může stát, že kliknete na falešnou stránku, která si na online bankovnictví vaší banky jen hraje, ale ve skutečnosti vás chce připravit o peníze,“ varuje bezpečnostní odborník Petr Vosála z ČSOB. Do internetového bankovnictví tak nevstupujte přes internetové vyhledávače, ale přímo přes webovou stránku banky.

7*Karta vrátí peníze

Řada nakupujících netuší, že pokud platí přes internet kartou a obchodník zboží nedodá, banka jim peníze vrátí zpět. „Stačí o to banku požádat, a pokud obchodník neprokáže, že vám zboží dodal, stáhne banka zaplacenou částku zpátky, jedná se o tzv. službu chargeback,“ říká Brůhová ze Sberbank.

8*Dárky objednejte včas

Dárky přes internet nakupujte s dostatečným předstihem. „Lidem, kteří chtějí mít jistotu, že své zboží dostanou včas, doporučuji objednat dárky nejpozději 18. prosince, to je opravdu krajní termín,“ říká Miroslav Michalko z internetové přepravní služby Zaslat.cz.

Přečtěte si
ivannavratil386
16. 12. 2018 • 22:33

Díky za rady. Chci se zeptat, nemáte někdo náhdou zkušenost s nákupem dárků přes takové ty slevové portály? Já nedávno narazil na tento: https://www.slevoslav.cz/ a líbí se mi tam hodně věcí, které bych rád koupil dětem... Ale nikdy jsem přes nic takového nenakupoval, tak by mě zajímalo, jestli s tím někdo nemá zkušenost. díky

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.