Pohřeb veterána z Afgánistánu Jaroslava Mevalda (†39): Slzy a salvy za hrdinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pohřeb veterána z Afgánistánu Jaroslava Mevalda (†39): Slzy a salvy za hrdinu!

U rakve stála po celou dobu čestná stráž.
U rakve stála po celou dobu čestná stráž. (Foto Aha! - Jakub Poláček a ČTK)

Zemřel hrdina! Jaroslava Mevalda (†39) si kolegové pamatují jako vojáka, který v Afgánistánu nedbal vážných zranění a krycí palbou bránil kamarády. Nyní mu lidé přišli na pohřeb vzdát poslední hold.

Veterán z Afgánistánu zemřel před dvěma týdny ve svém domě. Včera se jeho blízcí sešli na posledním rozloučení se všemi vojenskými poctami. Konalo se v Albrechticích v Jizerských Horách, kde Jaroslav Mevald bydlel i zemřel. „Nikdy na tebe nezapomeneme a navždy budeš v našich srdcích,“ okomentovali jeho smrt kolegové.

Po celou dobu stála u hrdinovy rakve čestná jednotka. Kolem byla záplava květin a věnců nejen od kolegů, rodiny a kamarádů, ale i od prezidenta Miloše Zemana, premiéra Bohuslava Sobotky nebo ministra obrany Martina Stropnického. Po obřadu čestná stráž vynesla rakev z kostela, vojáci vypálili čestné salvy a zazněla česká hymna.

Zemřel v posteli

Mevaldovi se jeho přítelkyně nemohla dovolat. 10. listopadu proto zavolala policisty a ti vojáka našli doma v posteli bez známek života. „Podle výsledků pitvy muž zemřel z příčin chorobných,“ řekla bez dalších podrobností policistka Dagmar Sochorová.

Medaile za hrdinství

V červenci 2014 nejprve zahynuli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka čtyři čeští vojáci (pátý pak zemřel v nemocnici) a jen několik dní po tomto střetu byla napadena i jednotka, ve které byl Jaroslav Mevald. V provincii Bagrám na ně tehdy dopadla protitanková střela a voják utrpěl těžká zranění, mimo jiné i na hlavě. I tak ale Mevald dokázal chránit kolegy, když opětoval střelbu a kryl tím své spolubojovníky. Za statečnost ho vyznamenal prezident Miloš Zeman.

Pohřeb válečného hrdiny Jaroslava Mevalda: Ke konci měl problémy s chůzí:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.