Ztracená ponorka: Posádce zbývají už jen hodiny... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ztracená ponorka: Posádce zbývají už jen hodiny...

Přístav Mar del Plata.
Přístav Mar del Plata. (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Zvuky v moři, které zachytili v pondělí argentinští záchranáři, nevydávala zmizelá armádní ponorka se 44 lidmi na palubě. Uvedl to mluvčí námořnictva. Pokud se nestane zázrak, znamená to konec všech nadějí.  Posádce zbývají už jen hodiny života.

Nikdo si neumí představit, jakým strašným utrpením si procházejí. Dusí se, z nedostatku kyslíku mají halucinace, pomalu a v duchu se loučí se svými milovanými, kteří zůstali na souši.

V posádce jsou i ženy. Na snímku důstojnice Maria Krawczyk.

Za normálních okolností taková ponorka vyplouvá jednou denně na hladinu, aby doplnila kyslík a dobila baterie. Pokud ale byla nucena zůstat, například kvůli technickým potížím, pod hladinou, mohou posádce v případě nejhoršího scénáře zbývat už jen hodiny života... Zásoby pití a jídla přitom mají ještě na další dva týdny.

Na plotě u námořní základny v Mar del Platě se vrší vzkazy, tento je zrovna pro Mariu: „Přítelkyně, milujeme tě a čekáme na tebe a tvých dalších 43 členů posádky!“ „A.R.A. San Juan, čekáme na vás!“

Analýza zvuků

Naději do žil všech rodinných příslušníků posádky ponorky, kteří se shromažďují s argentinskými vlajkami v rukou okolo vojenské základny v přístavu Mar del Plata, vlila pondělní zpráva, že záchranáři zachytili zvuky v moři. Byla to ovšem falešná stopa. Nepocházela od zmizelého stroje, protože nevznikla bitím předmětů o trup ponorky.
Zdroj zvuku, který záchranáři zaznamenali asi 360 km od jihovýchodního pobřeží Argentiny v hloubce 200 metrů, byl dle provedených expertiz biologický. Zřejmě velryby...

Pozůstalí čekají na každou zprávu.

Hledání ponorky navíc ztěžuje špatné počasí, šestimetrové vlny a vítr o rychlosti 75 km/h.

Pátrací ponorka:

Santa Cruz TR-1700
Vyrobena: 1985 v Německu
Renovace: 2007 až 2014
Výška: 7,3 metru
Délka: 65 metrů
Pohon: diesel-elektrický
Poslední známá poloha: 430 km od pobřeží
Poslední kontakt: Před týdnem ve středu



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.