Pata a Mata stvořily děti: Zajímavá výstava v Br!ně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pata a Mata stvořily děti: Zajímavá výstava v Br!ně

Pata (vlevo) a Mata zná celý svět.
Pata (vlevo) a Mata zná celý svět. (Foto Aha! – Petr Podroužek)

A je to! Původně se jmenovali Patlal a Matlal a jejich večerníčky zná celé Česko. Pat a Mat jsou populární i v mnoha dalších zemích. O legendární dvojici nešiků se můžete mnoho zajímavostí dozvědět na výstavě v Brně.

Jejich příhody má rád snad každý! Kutilskou dvojici vytvořil v roce 1976 výtvarník a režisér Lubomír Beneš. Inspiroval svými vtipy, které vymýšlel a kreslil do časopisu, se dvěma kutily panem Ouholíčkem a panem Sedlecem. S dramaturgem Jiřím Kubíčkem a výtvarníkem Vladimírem Jiránkem společně vytvořili film »Kuťáci«. Od roku 1979 natáčeli tvůrci seriál „...a je to!“ a kuťáci se převlékli trička a dostali rádiovku a kulicha. 

Patlal a Matlal

Při hledání jmen se Lubomír Beneš nechal inspirovat přáním dětí – vznikli tak Patlal a Matlal, později zkráceně Pat a Mat. Hlavní inspirací pro jejich příběhy je nešikovnost. I když je vše ztracené, oba kutilové nikdy neskládají ruce do klína. Seriál s Patem a Matem je úspěšný po celém světě, kde se však jmenuje různě. V Polsku to jsou »Sousedi« a v Nizozemsku Buurman en Buurman (Soused a soused). Překvapením je velká popularita Pata a Mata v dalekém Íránu.

Uvidíte rekvizity

Za výstavou o nezapomenutelné dvojici kutilů stojí filmová společnost Bonton, která je správcem největšího archivu českých hraných filmů. Dozvíte se, jak i dnes vznikají jednotlivé díly za pomoci technických scénářů. Na výstavě nechybějí ani loutky chronických smolařů a také ukázka toho, co skrývají pod barevnými tričky nebo zmenšené rekvizity z jednoho z nejoblíbenějších večerníčků.

Dějiny módy na panenkách

V Letohrádku Mitrovských se současně koná i výstava ručně šitých a zdobených šatů s doplňky oblečených na panenkách Barbie a Steffi. Veškeré modely historických oděvů jsou ušité přesně podle předloh od Egypta až po 90. léta 20. století. Nejnovějším přírůstkem do její kolekce je vedle Marie Terezie, Napoleona, Lady Diany, král a císař Karel IV.

Modely autíček a fotografie automobilů

Pro všechny milovníky krásy na čtyřech kolech je v letohrádku určena výstava modelů autíček a fotografií automobilů. K výstavě modelů patří snímky automobilů od uměleckého fotografa Vojmíra Blažka z Třebíče. Obdivovatelé a příznivci motorismu si tak určitě přijdou na své.

3 výstavy pro celou rodinu

Kde: Letohrádek Mitrovských, Brno
Kdy: 16. 9. – 19. 11. 2017, úterý až neděle od 10 do 16 h.
Za kolik: dospělí 85 Kč, senioři a studenti 65 Kč, děti do šesti let 25 Kč
Bližší informace: www.letohradekbrno.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.