Zoo Liberec se připravuje na boj mezi samci paviánů: Vůdce má v tlupě »kukačku« | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zoo Liberec se připravuje na boj mezi samci paviánů: Vůdce má v tlupě »kukačku«

Tohle je kukačka. Starší mládě Asmara není Ditrichovo. Mrká snad na tátu Güntricha?
Tohle je kukačka. Starší mládě Asmara není Ditrichovo. Mrká snad na tátu Güntricha? (Foto: Profimedia.cz, Zoo Liberec)

Ze dvou mláďat paviánů pláštíkových se po delší době radují chovatelé v liberecké zoo. Pyšný vůdce tlupy ovšem netuší, že je otcem jen jednoho.

Do Zoo Liberec přicestovali dva mladí samci Ditrich a Güntrich z Berlína před dvěma lety, aby oživili liberecký chov. Během ročního seznamování s tlupou Ditrich zaujal vůdčí postavení. „Letos prvního července se narodila samička Asmara a nyní 11. září porodila druhá samice. Pohlaví zatím neznáme. Mládě se stále drží matčina břicha,“ vysvětluje ošetřovatelka Soňa Drápalíková. Ví ale, že Ditrich je otcem jen mladší z opiček.

Čipera Güntrich si totiž za jeho zády »nabrnknul « samičku z tlupy šéfa skupiny, o níž vůdce původně nejevil zájem. A tak Asmara byla jeho a narodilo se mládě, které není vůdcovo. Vlastně taková »kukačka«. „Ditrich to naštěstí neví. Jinak by mládě zabil, aby se mohl pářit on a zajistil si jen vlastní potomstvo,“ doplňuje ošetřovatelka. Tím, že se původně odmítaná samice stala matkou, nyní stoupla v ceně i u šéfa. Je pravděpodobné, že se o její přízeň v budoucnu oba opičáci poperou.

Samice si vybírají v »dětství«

Paviáni žijí v tlupě, která může mít až 100 členů, kde vládne neomezeně vůdčí samec. Má takovou autoritu, že pouhým pohledem, gestem či hlasovým projevem dokáže ukončit i rvačku podřízených samců. Každý ze samců má svůj vlastní harém samic (až 10), které si vybírá už jako mladé. Hlavní »slovo« má ale vždy vůdce.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.